Vad är en YH-utbildning?

15 aug 2011
FRÅGA
Hej!
Vad är YH-utbildning? Jag har aldrig hört detta.
KY-utbildning är väl fortfarande Kvalificerad Yrkesutbildning, som det har varit ett och ett halft decennium... eller betyder det mer nu?

Mvh
Nettan

Svar:

Hej Nettan!

YH (Yrkeshögskola) är ett relativt nytt begrepp. År 2009 fattade riksdagen beslut om att inrätta en yrkeshögskola i Sverige. Yrkeshögskolan ska samla eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar och som bygger på kunskap från arbetslivet. Det innebär bland annat att kvalificerad yrkesutbildning (KY) kommer att ingå i Yrkeshögskolan. En KY-utbildning blir dock inte per automatik en yrkeshögskoleutbildning. Detta kommer att kräva en ansökan från utbildnings-samordnaren.

Utgångspunkten för yrkeshögskolans utbildningar är att de ska präglas av arbetsmarknadsrelevans och arbetslivsanknytning. Studerande kommer även ha rätt att utöva inflytande över utbildningen. Yrkeshögskolan kommer vara den institution som verkar för att möta hela Sveriges behov av kvalificerad arbetskraft.

Om du vill veta mer eller om du skulle ha lust att studera en YH-utbildning, hittar du massor av alternativ här.

Vänliga hälsningar

Emma

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀