Skillnader på Ky och högskola?

24 nov 2010
FRÅGA
Jag har några frågor och hoppas ni kan hjälpa mig sortera djungeln av information och olika utbildningar.
1. Ky poäng verkar inte räknas lika som högskolepoäng?
2. Ger sk ky utbildningar högskoleexamen som kurser och utbildningar på universitet. T ex om jag läser 60 p ky utbildning och har tillräckligt med poäng för en högskoleexamen.
3. Finns det några ky utbildningar på distans inom projektledning?
4. Är det bättre att ha en riktigt universitetsutbildning än en ky utbildning?
5. Kan ni tipsa på någon bra distansutbildning där ni tror att det finns bra med jobb närmsta åren.
Inte helt enkla frågor men jag är tacksam om ni svarar.4.

Svar:

Hej flera frågor, ska försöka besvara dem så gott jag kan,

1. Nej, Ky-poäng räknas inte lika som högskolepoäng därför att de inte har med varandra att göra. det är två helt skilda saker.

2. Nej, Ky-utbildningar ger ingen högskoleexamen utan en Kvalificerad Yrkesexamen. Man kan inte tillgodoräkna Ky-poäng för en högskoleexamen.

3.Om du använder vår söktjänst så kan du söka efter Ky-utbildningar inom Projektledning så får du fram flera utbildningar! Ett tips är att även kolla bland Yh-utbildningar inom projektledning då Yh kommer att ersätta Ky (Och har redan börjat göra det). Yh-utbildningar är samma sak som Ky, så kolla båda!

4. Svårt att svara på. Det beror på dig själv. Vill du ha en akademisk examen ska du gå en högskoleutbildning/universitetsutbildning. Då är det mycket att man får studera under eget ansvar. Ky.utbildningar och Yh-utbildningar är mer praktiska och mer intensiva och kortare. De finns enbart så länge det finns ett marknadsmässigt behov på arbetsmarknaden. De ger en specifik kompetens som behövs så att säga.

5. Kan inte direkt tipsa om någon särskild utbildning eller särskitl område. Sök efter det du är intresserad av. Man vinner mest på att plugga något man vill.

Jag skulle rekommendera dig att läsa på om de olika utbildningstyperna, du hittar mer information om de under vår sektion Utbildning i Sverige.

Lycka till!

/ Gustav

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in