Utbildning till Tandsköterska

15 jun 2010
FRÅGA
Hej!

Jag undra tandsköterska utbildning som är yh, kan man få legitimation eller ej?

Svar:

Hej,

Utbildning till tandsköterska finns både som YH-utbildning och KY-utbildning. Yrkeshögskolans utbildningar svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden, och KY-utbildningarna kan sägas vara YH-utbildningarnas föregångare.

För att säkerställa att utbildningarna på yrkeshögskolan motsvarar de krav som ställs i arbetslivet drivs alla utbildningar i nära samarbete med företag och andra arbetsgivare. Det innebär att de är aktiva i både planering och genomförande av utbildningarna.

På din YH-utbildning till tandsköterska kombinerar du teori med praktik ute på en arbetsplats, så kallad ”Lärande i arbete” (LIA). Genom LIA:n får du som studerande arbetslivserfarenhet redan under studietiden, och dessutom kontakt med möjliga arbetsgivare redan innan du är klar. Det här ger dig som student ett försprång efter examen, när det är dags att söka jobb.

Efter din examen så kan du jobba som tandsköterska, där dina arbetsuppgifter bland annat kommer innebära att du assisterar tandläkarna vid undersökning och behandling av patienter. I arbetsuppgifterna ingår också att rengöra och sterilisera instrument, liksom att se till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning.

Förutom det kan du också få arbeta med munhygien/tandhälsoinformation, puts, polering och fluorbehandling.

Du kan läsa mer om utbildningarna till tandsköterska här på studentum.

Lycka till!
Studentum

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀