Utbildning inom System och Nätverk

10 maj 2010
FRÅGA
Hej,

jag vill jobba som data/pc-tekniker då man åker ut till företag och hjälper dem att felsöka och reparera datorer som inte fungerar som de ska. Jag tänkte mig att man är bra på både mjukvara och hårdvara, vilket jag också tror krävs för att kunna jobba som datatekniker. Alltså att man kan felsöka mjukvara men också koppla och pilla i datorburken, t.ex. byta hårddisk och liknande om så behövs.

Vilken utbildning ska jag gå i så fall? Jag har inte läst data utan samhälle på gymnasiet, och kan inte så mycket om data överhuvudtaget, men intresset har växt fram undan för undan.

Vilken ky-utbildning är att rekommendera för att bli datatekniker som ger service och support? Om inte ni har någon, finns det någon utbildning som kanske lämpar sig att läsa på högskolenivå, vilken i så fall? Eller yrkeshögskolan?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej,

Visst finns det flera olika utbildningar som ger dig grunderna för att kunna jobba inom databranschen, och som du var intresserad av främst, inom support. Gör du en sökning på system och nätverk får du upp en lång resultat lista med utbildnignar på KY, YH, komvux/Vuxenutbildning, Universitet och Högskola, och det finns även utbildningar som erbjuds på Distans.

Vill du läsa en snabbar utbildning, samt bli garanterad praktik i din utbildning är en YH-utbildning eller KY-utbildning att rekommendera.

YH-utbildning är en helt ny utbildningsform som startade hösten 2009. YH-utbildningar kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats. De erbjuds inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. Innehållet i utbildningarna bygger på kunskap som uppkommit vid produktionen av varor och tjänster, och de syftar till att leda till jobb direkt efter examen.

En av grundidéerna med YH-utbildning är att kontinuerligt kombinera teori och praktik under hela studietiden. Inom Yrkeshögskolan kallas den praktiska delen för LIA - lärande i arbetslivet, som är ett av de mest populära momenten inom YH-utbildningen. Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär.

KY-utbildningar följer samma princip, men däremot styrs KY- och YH-utbildningar av olika lagar och förordningar och de skiljer sig därför åt till exempel när det gäller poängsystem och examensbeteckningar.

När du läser på Universitet och Högskola, får ligger utbildnignarna oftast på 3 å roch uppåt, och leder i sin tur till en kandidat eller magisterexamen.

På studentum hittar du alla utbildningar inom system och nätverk i de olika utbildningstyperna. Vill du få mer information om respektive utbildning kan du göra en intresseanmälan så skickar skolan mera information, eller om du vill kontaktar dig.

Lycka till med dina framtida studier!
Studentum

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀