Skillnad mellan studier på Folkhögskola och Högskola

22 apr 2010
FRÅGA
Hejsan!

Vad är det för skillnad på Folkhögskola och Universitet/Högskola?

Kan man t.ex. läsa på både Folkhögskola och Universitet och samtidigt räkna ihop poängen?

Svar:

14 jan 2022

Hej,

Visst är det en skillnad att studera på Högskola i jämförelse med att studera på Folkhögskola.

Studera på Folkhögskola

Du som är över 18 år och uppåt är välkommen att studera på Folkhögskola i Sverige. På Folkhögskola  kan du både komplettera dina gymnasiebetyg och läsa kurser på eftergymnasial nivå.

För eftergymnasiala kurser gäller samma förkunskapskrav som för högskolan, däremot ger inte folkhögskolan några akademiska högskolepoäng. Men det finns undantag. En del folkhögskolor har vissa kurser som samarbetar med högskolor och universitet. Detta innebär att högskolan/universitetet tillgodoräknar vissa delar av folkhögskolekursen som högskolepoäng.

>>Läs mer om att studera på Folkhögskola, eller gå direkt till alla utbildningar på Folkhögskola

Studera på Högskola

All utbildning på högskolor ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. De konstnärliga utbildningarna ska vila på motsvarande konstnärliga grund.

Varje högskoleutbildningsnivå förutsätter och bygger på att man har utbildning på tidigare nivå(er), alltså du måste ha läst utbildning på grundnivå för att kunna läsa utbildning på avancerad nivå, exempelvis ett mastersprogram.

Forskarnivån kan du söka till om du har en examen på avancerad nivå. Även inom nivåerna bygger kurserna på varandra. De flesta högskoleutbildningar leder fram till en generell examen. Den visar att du har studerat ett ämne eller ämnesområde till en viss fördjupningsnivå.

>>Läs mer om att studera på Högskola, eller gå direkt till alla utbildningar på Högskola

Hoppas detta hjälpte dig!
Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in