Kan jag påbörja en YH-utbildning, trots att jag tidigare gått en KY-utbildning? Finns det åldersgräns för YH?

23 mar 2014
FRÅGA
Hej! Jag påbörjade en KY-utbildning (inom hälsa) år 2003 som jag efter ett år hoppade av för studier på universitetet. Har nu en fil kand men önskar nu utbilda mig på nytt i ett annat område då denna utbildning ej lett till jobb. Får man gå en YH-utbildning när man som jag tidigare påbörjat en KY? Finns det någon åldersgräns för att studera på YH?

Svar:

24 mar 2014

Hejsan!

Det borde inte vara några som helst problem för dig att påbörja en YH-utbildning trots att du tidigare gått en KY. Du ansöker via den skolas hemsida, som du vill börja på.

Det finns ingen åldersgräns för att påbörja en YH-utbildning, men du ska uppfylla grundläggande behörighet. Det enda som det finns åldersgräns för är vare sig du är berättigad till CSN eller inte. Det finns en gräns för hur gammal du får vara för att få studiemedel. Bidragsdelen kan du få till och med det år du fyller 54, men rätten att låna begränsas redan från det år du fyller 45. Detta innebär att antalet veckor du kan få studielån minskar successivt från det år du fyller 45.

Lycka till med dina studier!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum.se

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀