Jag vill bli tandläkare, men saknar rätt betyg och kurser. Hur gör jag på bästa sätt?

18 mar 2014
FRÅGA
Hej!

Har velat bli tandläkare nu ett bra tag och tänker satsa på det oavsett vad. Jag har i princip de flesta ämnena förutom fysik B och biologi B. Alltså behöver jag läsa upp dessa två ämnen för att få behörigheten. Men det klurigaste av allt är att jag inte har tillräckligt med bra gymnasiebetyg för att komma in direkt. Har funderat på två olika sätt; att söka in på komvux, höja upp de betyg jag vill till MVG och även de ämnen jag behöver och sedan testa söka in till tandläkarutbildningen.

Men nackdelen är ju nu att man kommer hamna i en annan urvalsgrupp vilket betyder mindre chans att komma in (som de flesta säger). Och att man måste läsa ämnena på helt egen hand och sedan göra prövning för ett x antal hundringar om jag har uppfattat det rätt.

Eller om jag istället kör ett basår, läser upp fysiken och biologin och därefter testar att söka in med högskoleprovets poäng efter några försöka och inte med mina gymnasiebetyg.

För även om jag får bättre mattebetyg under basåret så ändrar det inte på mina gymnasiebetyg men kommer det synas att jag har bättre betyg då?

Jag vet inte riktigt på vilket sätt jag ska göra och behöver därför lite tips på vad ni tror och tycker jag kanske borde göra och vad som kanske e bäst att göra.

Svar:

19 mar 2014

Hejsan!

Chansen att studera till tandläkare finns både i Sverige och andra länder utomlands. Spana gärna in vilka alternativ som finns nedan.

» Läs mer om tandläkarutbildningen här

» Hitta din utbildning till tandläkare

Prövning för att höja dina befintliga betyg
Om du vill höja dina befintliga betyg måste du göra en prövning. Fram tills för ett par år sedan var det många som studerade på komvux för att läsa upp sina gymnasiebetyg och på så sätt öka sina chanser att komma in på en högskoleutbildning. I många kommuner har man nu tagit bort möjligheten att delta i undervisningen för att läsa upp betyget. Dock har du rätt till en så kallad prövning.

Betygskomplettera
Du kan betygskomplettera på två sätt – behörighetskomplettera och konkurrenskomplettera. Samma komplettering kan vara både en behörighetskomplettering och en konkurrenskomplettering, beroende på vilken utbildning du har sökt. Läs gärna mer om detta här.

Prata med en studie- och yrkesvägledare
Min rekommendation är att du vänder dig till vuxenutbildningen i din hemkommun och ber att få prata med en studie- och yrkesvägledare. De kan hjälpa dig med alla dessa frågor och har koll på vad som gäller. Det är även via dem du ansöker till att få göra prövningar och plugga gymnasiekurser.

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum.se

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀