Jag saknar grundläggande behörighet. Måste man ha det eller finns det någon annan väg att gå?

05 jan 2014
FRÅGA
Hej!
Jag är en tjej på 19 år som tog studenten våren 2013.
Jag gick samhälls-ekonomiska-programmet med inriktning idrott. Jag hade bättre betyg än medel, dvs majoriteten MVG, några VG och ett fåtal G.
Det som jag tycker verkar intressant idag är att jobba som hudläkare/dermatolog.

Jag är en väldigt omtänksam och öppen person som jag tror skulle passa väldigt bra med att bemöta och hjälpa människor. Kruxet är bara att jag inte läst vissa ämnen som skall vara grundade innan man ansöker till universitet. Kan man och måste man läsa till dessa ämnen? Eller finns det någon annan väg att gå?

Annars har jag funderat på ekonom men känner ändå att läkare tilltalar mig mer. Bör även tilläggas att matte inte är ett favoritämne, jag tycker det är kul och är duktig på simpel och logisk matte som vardagslösningar. Men att arbeta med vinklar, former, bokstäver osv. känns mindre lockande.

Ja, som det kanske framgår är jag ganska splittrad men vill ha ett kul, välbetalt och givande jobb... Som alla andra. Vill inte att mina slitsamma år på gymnasiet ska gå till spillo utan vill gärna utnyttja mina betyg så gott det går. Så har du något råd till mig så vore jag evigt tacksam!
Tack på förhand, Josefine

Svar:

07 jan 2014

Hej Josefine!

De flesta utbildningar kräver idag grundläggande behörighet. En del utbildningar kräver även andra ämnen, så kallad särskild behörighet.

Att läsa upp så du får grundläggande behörighet är inga problem. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun (komvux) och be att få tala med en studie- och yrkesvägledare, så får du stöd och hjälp att lägga upp en individuell studieplan för att få grundläggande behörighet. Oftast är det inga problem att läsa på distans om du känner att detta passar dig bättre.

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in