Vad innebär grundläggande behörighet?

11 sep 2013
FRÅGA
Hej!

Jag funderar på att börja studera nästa höst till sjukgymnast.
Nu undrar jag vad "grundläggande behörighet" innebär när man ska söka den utbildningen.

En kompis till mig sa också att det är bra att söka utbildningen som startar till våren redan även om man inte planerar att börja studera förrän till hösten... Är det så?

Tacksam för svar!

Mvh, Petra

Svar:

12 sep 2013

Hej Petra!

För att uppnå så kallad ”grundläggande behörighet” måste du ha godkänt i minst 2250 poäng från gymnasiet. Detta motsvarar ca 90 procent av kurserna. Svenska A och B, Matte A och Engelska A är kurser som måste ingå (vara godkända i ditt betyg).

Det som är bra med att söka till våren är att du dubblar dina chanser att komma in i och med att du är med i två ansökningsprocesser, men om du ändå inte kan överväga att börja till våren spelar det egentligen ingen roll. Det blir inte lättare för dig att komma in till hösten bara för att du söker fler gånger.

Högskoleprovet

För att du lättare ska komma in är ett tips att göra högskoleprovet. Sista dag för att anmäla sig till höstens högskoleprov som skrivs den 26 oktober, är den 16 september.

En av de huvudsakliga anledningarna till att skriva högskoleprovet är för att komma in på en utbildning där det är osäkert som ens gymnasiebetyg räcker till. Varje utbildning antar folk både genom gymnasiebetyget och resultatet på högskoleprovet, så ett bra resultat på högskoleprovet räcker ofta för att komma in på den utbildning man önskar plugga.

Lycka till!

Vänligen, Sofia Base
Informatör, Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in