Jag undrar vad jag kan göra för att öka mina chanser/ höja mina betyg

04 sep 2013
FRÅGA
Hej
Jag avslutar samh.vetenskaplig linje juni 2014 och mitt mål är att läsa juristprogrammet.
Jag har ganska bra betyg men vill försäkra mig om att bli antagen.
Jag undrar vad jag kan göra för att öka mina chanser/ höja mina betyg.
jag kommer att få slutbetyg och är behörig

Kan jag utbyteskomplettera ? Läsa om en kurs för att få högre betyg, får jag då räkna detta i mitt meritvärde ? I vilken grupp kommer jag i vid urvalet ??

Om jag tilläggskompletterar dvs läser helt nya kurser. Om detta inte höjer mitt jämförelsetal räknas det ändå in. I vilken grupp kommer jag i vid urval ?

Kan jag i mitt slutbetyg ta bort kurs som jag har lågt betyg i och ersätta med en ny kurs, som jag läser/läst på Kom Vux

Om jag efter studenten gör prövning på min skola och höjer mitt betyg, räknas det nya betyget då in i jämförelsetalet???

Jag har kontakt med vägledare på min skola men vill gärna ha synpunkter från olika, andra håll.

Chris

Svar:

13 sep 2013

Hej Chris!

För att öka dina chanser att bli antagen kan du bland annat skriva högskoleprovet. Högskoleprovet kan du skriva hur många gånger som helst (det finns två provtillfällen per år) och försöka förbättra ditt resultat.

En av fördelarna med att göra högskoleprovet är att när du söker en utbildning du har behörighet till placeras du automatiskt in i ytterligare en urvalsgrupp.

Ett annat tips är att vända dig till vuxenutbildningen i din hemkommun (komvux) och läsa upp betyg så att du får ett högre snitt. Kontakta en studie- och yrkesvägledare hos din hemkommun så får du hjälp.

Om du som har svenska gymnasiebetyg redan är behörig till de utbildningar du söker med ditt slut- eller avgångsbetyg, men kompletterat för att höja ditt meritvärde – antingen med ett nytt betyg i en kurs eller med en kurs som ger meritpoäng – får du då konkurrera både i direktgruppen och i kompletteringsgruppen.

Studie- och yrkesvägledare vid vuxenutbildningen (komvux) kan ännu mer om just detta, så kontakta dem för fler tips och råd.

Lycka till!

Vänligen, Sofia Base
Informatör, Studentum

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀