Studier i psykologi utomlands

31 aug 2013
FRÅGA
Hej!

Lite förhistoria:
Jag gick estetisk linje med teaterinriktning i gymnasiet. Tog studenten 2007, men då jag varit omotiverad och lat hade jag rester i många ämnen. Pluggade upp mina betyg året efter. Efter det började jag jobba. 2010 började jag känna att jag behövde lite miljöombyte och bestämde mig för att flytta till London. Nu har jag bott här i tre år. Jag jobbar på ett callcenter för kundtjänst och gör bland annat coachning och kvalitetskontroll i ett team med skandinaver.

Jag trivs rätt bra med livet, men jag börjar känna att det är dags att göra något nytt snart. Jag fyller 25 i december, och jag börjar känna att jag kanske är redo att göra något mer med mitt liv. Dock känner jag mig otroligt förvirrad när det gäller allt som har med studier att göra, och jag är rädd att jag ska göra fel val, skuldsätta mig och sedan få fortsätta med samma typ av jobb som jag gjort hittills.

De flesta svenskar som jag känner här flyttar hem till Sverige när dom ska börja plugga. Jag antar att det kanske skulle vara det bästa för mig med, men jag känner mig inte jättesugen på att flytta hem. Dock är jag inte så jättesugen på att börja plugga här i London heller, speciellt inte då det blivit ännu dyrare nu. Helst skulle jag vilja flytta utanför Europa. Skulle kunna tänka mig att bo i Kanada, Australien eller USA, fast allra helst skulle jag vilja flytta till Nya Zeeland.

När det gäller ämne, så finns det många saker som säkert skulle vara intressant att plugga, men något jag drömt om länge är att studera psykologi. Då jag först blev intresserad av det, vilket säkert var minst fem år sedan nu, så insåg jag ganska snabbt vad som krävdes för att komma in i Sverige och att mina betyg inte skulle räcka på långa vägar, så jag gav upp det. Senaste året så har jag börjat fundera på det igen, och jag får intrycket av att det det är mycket enklare att komma in på en skola utomlands.

Skulle mina betyg som består av mest G:n och VG:n räcka för att plugga psykologi på ett universitet på Nya Zeeland? Om man söker med "livserfarenhet" istället för med gymnasiebetyg, hur mycket behöver man ha gjort för att imponera tillräckligt då?

Skulle jag behöva plugga upp mitt G i engelska, eller skulle det räcka med att göra ett språktest? (Jag är ganska mycket bättre på engelska efter tre år i England).

Skulle jag kunna söka arbete eller vidare utbildning i Sverige efter att ha studerat psykologi på Nya Zeeland?

Ungefär hur vanligt är det att man börjar på universitet då man är 25? Jag försöker övertala min pojkvän som är 30 att det aldrig är för sent att börja studera. Men samtidigt är jag själv orolig över att vara äldst och träffa få som är jämngamla.

Jag är lite nyfiken på terapeut-yrket, men vad finns det för andra yrken som en utbildning i psykologi skulle kunna leda mot? Helst vill jag inte bli en av alla dess personer som studerar i flera år, men sedan inte kan få något jobb inom det området.

Förlåt för att det här meddelandet blev såhär långt, men jag känner mig verkligen förvirrad och orolig, och jag vet inte vem jag ska prata med om alla frågor och funderingar som jag har. Skulle vara väldigt tacksam för lite råd!

Med vänliga hälsningar
Frida

Svar:

06 sep 2013

Hej Frida, 

Tack för din fråga. Vi som jobbar på studentum.se är inga studie- och yrkesvägledare, utan studentum.se är en söktjänst för eftergymnasiala utbildningar. Därför är det svårt för oss att svara på dina frågor. Ett tips är att du tar kontakt med en studie- och yrkesvägledare som är utbildade att hjälpa personer i din situation. Du hittar dem på bland annat Vuxenutbildningen i den kommun där du bor eller på ett universitet/högskola. 

Om du vill läsa psykologi utomlands hittar du förmedlare av utlandsstudier här. Du kan ta kontakt med dem som du tycker verkar intressanta och höra med dem om de vet vad som krävs för att komma in på en skola på Nya Zeeland. 

Att börja plugga vid 25 är inte alls sen. Det är aldrig för sent att lära sig nya saker. 

Lycka till med dina framtida studier!

Vänliga hälsningar,

Helene Svanberg
Informatör - Studentum.se

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in