Hur och vad bör göras så att jag blir behörig lärare?

12 jun 2013
FRÅGA
Hej!
Mitt namn är Dzevat Zuta, är 54 år gammal och bosatt i Sverige sedan 1991.
Jag är pappa till 4 vuxna söner och farfar till 3 underbara barnbarn. Jag är född i Jugoslavien och år 1991 kom till Sverige som asylsökande. Först 1994 fick jag och min familj uppehållstillstånd och år 1999 blev vi svenska medborgare.
1994 började jag jobba inom svensk skola i Lysekil. Mitt första jobb kallades elevassistent och fick vara med in i klassen och hjälpa barn med invandrar bakgrund, barn som talade samma språk som jag, serbokroatiska, albanska och makedoniska. Efter bara 6 månader fick jag tillsvidare anställning på samma skola, Kronbergskola, Lysekil.
År 1997 i slutet av augusti flyttade vi till Göteborg där vi bor än i dag. Samma år började jag jobba som vikarie på vissa grundskolor runt om i Göteborg och fram till år 1999 då jag hamnade på Järnbrottsskolan i Västra Frölunda där jag är anställd och verksam fortfarande, fast skolan har bytt namn och heter Frölundaskola.
Sedan 1999 har jag jobbat jämt som skolans vikarie på mellan - och högstadiet. Sist jag vikarierade var igår den 11 juni 2013 i form av hemundervisning till en för tillfälle avstängd elev. Jag har gjort en beräkning av alla mina vikarie undervisningstimmar sedan allra första början fram till igår och har kommit till en siffra av över 2500 vikarietimmar. Jag har undervisat i alla ämne utom engelska . Våren 2003 var jag verksam som klassföreståndare f rån och med januari till och med skolavslutningen samma läsåret.
År 1997, med ankomsten till Göteborg, började jag jobba även som tolk och är idag en godkänn tolk inom Göteborgstolkförmedling och tolkar från svenska till serbiska, kroatiska, bosniska, albanska och makedoniska.
När jag kom till Sverige kunde jag flytande tyska i tal och skrift. Jag har läst poliskolan I Skopje, Makedonien, och efter 4 år började jobba som polis. Två år efter fortsatte jag läsa högpolisutbildning och avslutade första "graden" som bestod av 2 år utbildning.
Men på grund av risken att Makedonien ska hamna i krig som andra delrepubliker av den gamla Jugoslavien, tog jag med mig min familj och kom till Sverige.
Jag har aldrig läst svenska och har inte ens gått SFI( svenska för invandrare) men är fast anställd inom göteborgskommun och är aktiv verksam som godkänn tolk. Nu har jag bestämt att läsa och försöka få examen som lärare som ett nytt yrke jag sysslar med sedan 1994. Med stora meriter( över 2500 lektioner) som vikarie, och tusentals timmar som tolk känner jag mig redo och med god språkbehärskning att läsa vidare men på distans. Det jag skriver nu är en kort sammanfattning av min allmänbildning som hjälpte mig att lykas inom undervisning och barn hantering. Jag har undervisat med det mesta i matematik och historia och vill jätta gärna läsa till historielärare.
Rättstavningen är min så att säga"bästa sida med tanke på att jag i många många år läser en bok i vecka coh har utvecklat språket på egen hand och med hjälp av jobbet.
Jag ställer bara en enda fråga : hur och vad bör göras så att jag blir behörig lärare?
MVH Dzevat Zuta

Svar:

12 jun 2013

Hej Dzevat!

Oj vilken resa du har gjort, en verklig inspirationskälla, helt otroligt att du har lärt dig allting utan någon hjälp! Bra jobbat!

För att bli lärare och komma in på en universitets- eller högskolelinje krävs att du har grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha godkända betyg i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng och lägst godkänt i:

  • Svenska 1-3, alternativt svenska som andraspråk 1-3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1b eller 1c
  • Gymnasiearbetet


Beroende på vilken sorts lärare du vill bli så kan också särskild behöriget krävas, vilket innefattar lägst godkänt i vissa specifika ämnen. Sök upp ett program du vill gå, så står det angivet där vad som krävs. På Studentum.se finns det över tusen olika program till lärare. Hitta din favorit och gör en intresseanmälan för mer info.

Om du inte har tillräckligt många gymnasiepoäng eller saknar något ämne kan du plugga upp dessa på Komvux. Då ska du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun. Kontakta kommunen där du bor och be att få prata med en studie- och yrkesvägledare så får du stöd och hjälp. Läs mer om Komvuxstudier här.

Lycka till!

Vänligen, Sofia Base
Informatör, Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in