Kommer jag in på universitetet eller måste jag plugga upp mina betyg?

30 jan 2013
FRÅGA
Hej!
Jag går just nu andra året på Naturakademiskaprogrammet. Jag har alltid varit en tjej som siktar på de allra högsta betygen men börjar allt mer inse att det inte går att få A i alla ämnen, då det är mycket igång samtidigt. Därför börjar jag bli orolig inför framtida universitetsstudier....tänk om jag inte har tillräckligt med poäng. Så jag undrar om jag som elev på GY11 har möjlighet att läsa på Komvux efter gymnasiet?
Tack på förhand!

Svar:

31 jan 2013

Hej! 

Om det är så att du har väldigt bra betyg och klarar dig galant under gymnasietiden kan det vara lite svårt att bli antagen till Komvux. Komvux riktar sig främst till dem som inte har gått/inte fixade gymnasiet. Du kan självklart läsa upp dina betyg, det kan alla, men du kommer förmodligen att få genomföra så kallade prövningar. Det betyder att du tentar av kursen via Komvux (kostar ca 500 kr) efter att ha läst hemma.

Ofta är det som så att kommunen inte vill betala för en kurs du redan har läst på gymnasiet. Det är då man genomför prövningar.

När man har kompletterat sina betyg hamnar man i en annan urvalsgrupp. Du som kanske har alla kurser du behöver, redan i gymnasiet, söker på både dina rena gymnasiebetyg i urvalsgrupp ett och med dina komvuxbetyg i urvalsgrupp två (om du bestämmer dig för att läsa på Komvux).

Annars så är högskoleprovet kanonbra att satsa på! Så försök så gott det går att satsa på skolan nu och plugga till högskoleprovet. Du kommer att spara tid och pengar i längden. 

Komvux kan du söka till först året du fyller 20, så du hinner söka till universitet och högskola med dina rena gymnasiebetyg, och se om du kommer in med dem innan du satsar på Komvux.

Här kan du läsa om hur det är att studera på Komvux.

Här kan du räkna ut ditt snittbetyg och nu kan du även se antagningshistorik på utbildningssidorna i sammanfattningsrutan.

Lycka till!

Vänligen, Sanna Everskog
Informatör, Studentum 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in