Sök utbildning 👉

Sabina tog steget ut och började studera

Från kock till yrkeslärare – den vägen valde Sabina Knutsson att gå. Hon studerar nu till yrkeslärare vid Högskolan i Skövde och är mycket nöjd med sitt utbildningsval. Hon pendlar från sitt hem i Töreboda till Högskolan i Skövde där hon har sin extrafamilj – sina klasskamrater.

Högskolan i Skövde

30-åriga Sabina Knutsson läser den andra terminen på yrkeslärarprogrammet på Högskolan i Skövde. Efter sin examen kommer hon att vara yrkeslärare inom kök och restaurang.

Sabina Knutsson vid Högskolan i Skövde– Jag fick ett intresse för att arbeta med ungdomar då jag var anställd på ett naturbruksgymnasium där jag arbetade som kock. Ända sedan gymnasietiden har tankarna funnits att någon gång utbilda mig till lärare inom det område jag brinner för. Jag har en föreställning om att kunna väva samman mina stora intressen – ungdomar och matlagning, säger Sabina.

Efter att hennes två barn fötts kände hon att det var dags för en förändring. Hon kände att det var nu eller aldrig och idag känns hennes val som det bästa hon gjort. Valet föll på Högskolan i Skövde för att det låg i närhet till hennes hem.

– Vi som läser till yrkeslärare läser tillsammans oavsett kategori. Programmet blir därför mycket komplext och bidrar till oerhört intressanta diskussioner i seminarieform. Utbildningen innefattar föreläsningar, undervisning, seminarium och verksamhetsförlagd utbildning 20 dagar per termin. Kurserna vi läser relaterar till pedagogik, yrkesetik, lärarprofession och ledarskap, säger Sabina.

I hennes klass så är det vissa som läser på heltid och vissa på halvtid, men sammanhållningen i klassen är ändå otroligt bra tycker Sabina.

– Att läsa på heltid innebär att vi inte arbetar under tiden, vilket gör att vi är tillbaka i ungdomens skoltid, där klassen blir som en extrafamilj. Det är e otrolig upplevelse att träffa så många nya människor som man snabbt skapar band till. Vid seminarierna lär vi verkligen känna varandra och lärarna verkar trivas bra med oss vuxenstudenter även om vi ibland gör livet svårt för dem. Många av oss har inte gått i skolan på länge och har helt glömt bort att räcka upp hand och inte avbryta. Vi är som små vilsna barn men med glimten i ögat, berättar hon.

Sabina bor i Töreboda med sin sambo och två barn. Hon pendlar till Högskolan i Skövde cirka två dagar i veckan. Framtiden vet hon inte så mycket om. Hon tycker inte att det i dagsläget känns aktuellt med någon ytterligare vidareutbildning.

– Det råder en viss yrkeslärarbrist. Självklart är behovet av utbildade lärare olika för olika program och gymnasium. Men jag har ändå stora förhoppningar om att kunna få arbeta med det jag vill, säger Sabina.

Det bästa med hennes utbildning tycker hon är förmånen att träffa alla underbara klasskamrater och förstående lärare. Hon tycker att möjlighet till egenutveckling är något som alla människor borde ha rätt till.

– Jag är stolt över mig själv att ha vågat ta steget ur tryggheten med fast jobb till något helt nytt och främmande. Jag rekommenderar varmt en yrkeslärarutbildning för den som vill föra sin yrkesprofession vidare till våra ungdomar. Att vara yrkeslärare innebär enligt mina föreställningar att få chans att ta del av ungdomars utveckling, bidra till kunskaper, men också att vara en del av deras liv, avslutar Sabina.