Påverkan och utveckling är motorn
Institutionen för naturvetenskap har en spännande blandning av grund- och avancerad utbildning och en väl utbyggd forskning.
Per Fernström, 33 år är inne på sitt andra år av utbildningen till Miljöanalytiker och trivs hur bra som helst. Hannes Fellsman, 27 år, gick biologiprogrammet och fortsatte efter två år på miljövetarprogrammet med inriktning naturvård. Idag är han förvaltningschef på miljö- och stadsarkitektkontoret i Filipstads kommun. här kan du läsa mera om deras erfarenheter från deras studietid.
Institutionen för naturvetenskap
Alla borde läsa det vi läser!
Gå på studiebesök, arbeta med ett partnerföretag och göra spännande laborationer. Det har Per Fernström, 33 år från Vetlanda, redan hunnit med under de två år som han hittills läst till Miljöanalytiker.
- Studiebesöken är väldigt intressanta. Det är jättekul att få se hur miljöprocesserna man läser om fungerar i praktiken, säger Per.
Per stod och pressade aluminium på en industri hemma i Vetlanda när han bestämde sig för att ta upp skolböckerna igen. Efter lite sökande bestämde han sig för att satsa på Miljöanalytiker.
- Jag letade efter något liknande för jag har alltid haft ett intresse för miljön. Jag har alltid velat läsa något med miljö som huvudsakliga inriktning. Jag har inte så mycket erfarenhet sen tidigare men bitarna faller på plats hela tiden, säger Per.
Det är få kurser på utbildningen som är ”typiska” naturvetarämnen, såsom kemi och biologi. Per har bland annat läst om miljörätt som handlar om hur företag ska förhålla sig så att de inte bryter mot lagen.
- Vi jobbar med ett tilldelat partnerföretag i de olika kurserna under utbildningen. Mitt partnerföretag är Sapa Profiler AB i Vetlanda. När vi läste om miljörätt kontaktade vi företaget för att se hur de gjort för att hålla sig inom lagen. Vi fick se hur det går till i ett företag och om vi hittade något de missat ville de att vi skulle säga till. Det var kul. Det är bra att vi jobbar praktiskt på detta sätt eftersom det visar på hur det är i verkligheten.
Per och hans klass går ofta på olika studiebesök. De har bland annat varit på Kalmar Energis nya kraftvärmeverk i Moskogen flera gånger för att se hur deras system fungerar.
- Representanter från företaget gick med och berättade hur allting går till och vad de gör för att vara så miljövänliga som möjligt. Vilka deras lösningar på problem är. Vi har bland annat varit där med kursen Miljöskyddsteknik. Då fick vi höra mera specifikt och titta på hur deras miljöskyddsteknik, som luftrening och vattenrening, fungerar. Detta var saker vi hade läst om på kursen.
Utbildningen är treårig och under den tiden hinner man med allt ifrån vara ute på fältet för att mäta ljudnivåer till att arbeta i ett labb. Det är också både grupparbeten samt enskilt arbete.
- Var fjärde vecka har vi seminarium och då kan vi bland annat diskutera hur våra olika partnerföretag har gjort med sina miljölösningar. Jag ser fram emot våra seminarier, ibland blir det debatt om vilka företag som gör på rätt sätt.
På en av laborationerna fick Per förorenat vatten från en industri för att se hur mycket metall man kan ta bort ur det.
- Vi skulle testa hur olika pH-värden och doser av så kallat flockningsmedel påverkade mängden metall. Vi fick alltså prova oss fram och mätte sedan metallhalten i det renade vattnet, säger Per.
I framtiden kan Per tänka sig att jobba med miljöfrågor inom till exempel en myndighet eller på ett privat företag. Efter kursen om miljörätt fick han upp ögonen för hur företag ska följa olika regler i sina verksamheter.
- Att hjälpa företag att göra rätt miljöval vore ett spännande yrke. En av mina kontakter på mitt partnerföretaget har läst på Institutionen för naturvetenskap på Linnéuniversitetet och jobbar nu med miljöfrågor. Men jag har inte bestämt mig ännu om jag kanske ska läsa ett extra år för att fördjupa mig. Det finns bra möjligheter och mycket kunskap bland lärarna för att fortsätta här i Kalmar, säger Per.
Per har lärt sig mycket om miljön och på vilka sätt vi alla kan förbättra den. Han skulle gärna vara i en position i framtiden där han har möjlighet att öka folks medvetenhet om miljön och hur viktig den är för oss alla.
-Att dela med sig av det vi lär oss på utbildningen. Alla borde läsa det vi gör så att folk förstod vad som ligger bakom alla miljö- och klimatproblem som det rapporteras om varje dag. Jag tycker det är mycket lättare att ta till sig det som sägs och förstå varför problemen uppstår och vad som faktiskt går att göra åt dem efter att ha läst flera kurser på programmet.
"Att vara med och utveckla staden är den stora kicken"
Hannes Fellsman, 27 år, gick biologiprogrammet och fortsatte efter två år på miljövetarprogrammet med inriktning naturvård. Idag är han förvaltningschef på miljö- och stadsarkitektkontoret i Filipstads kommun.
När Hannes Fellsman började läsa biologiprogrammet i Kalmar var det med målet att bli marinbiolog, men efter de första två åren bytte han till miljövetarprogrammet med inriktning på naturvård.
- Det växte fram att jag kände att jag inte villa jobba så mycket ute på fält som marinbiologer gör, utan jag ville jobba mer administrativt, med ett kontor som utgångspunkt. Till exempel på kommunen, länsstyrelsen eller naturvårdsverket, säger Hannes Fellsman.
Efter avslutade studier i juni 2006 fick han sommarvikariat just på Länsstyrelsen - i Karlstad. Och bara ett par månader senare fick han ett längre vikariat, denna gång som miljöinspektör på Filipstads kommun. Samtidigt som det vikariatet höll på att löpa ut hösten 2007 bestämde sig Hannes dåvarande chef på miljö- och stadsarkitektkontoret för att han ville dra sig tillbaka. Då uppmanade kommunledningen Hannes att söka chefstjänsten.
- Det kändes väldigt smickrande. Jag hade det som mål, som dröm, att senare i livet få ett sådant jobb. Man brukar ju få såna jobb i 40- eller 50-årsåldern, inte i min unga ålder.
Kommunledningen gav Hannes chansen att visa vad han gick för genom att göra honom till tillförordnad chef för förvaltningen under ett slags prövoår.
- Det har varit väldigt intressant, lärorikt och utmanande. Nu handlar det ju inte bara om miljöfrågor utan även om bygg- och planfrågor och framför allt om ekonomi. Det här med budgeten var en helt ny arena för mig! Året har varit tufft, men det har gått bra, säger Hannes.
Det tyckte också kommunledningen, som gav honom fast tjänst som miljö- och byggchef, tillika förvaltningschef för miljö- och stadsarkitektkontoret.
- Att få chansen att var med och bygga en fungerande förvaltning är en stor morot. Och att vara med och utveckla staden i plan- och byggfrågor är den stora kicken.
Hannes erkänner att det i början var speciellt och ”inte helt konfliktfritt” att försöka bestämma över kollegor som alla är mellan 40 och 60 år när han med sina 27 år är yngst på förvaltningen. Men nu börjar han trivas i chefsrollen.
- Jag är nog ganska hård men rättvis, det låter klyschigt men jag tror att det är så folk uppfattar mig. Jag ställer krav, men bryr mig också om personen.
Med undantag för själva chefsrollen och den ekonomiska biten tycker Hannes att utbildningen i Kalmar förberedde honom väl för det jobb han nu har.
- Det mesta jag stöter på inom miljöområdet har jag koll på. Allra mest användning har jag nog av kurserna i miljöjuridik, naturvård och MKB (miljökonsekvensbeskrivning).
Men Hannes vill poängtera att studentåren i Kalmar handlade minst lika mycket om det sociala runtomkring, som om studierna, för honom.
- Jag uppmanar alla att ta vara på och verkligen delta i studentlivet. Man växer som människa när man pluggar och den sociala kompetensen utvecklas.
Hannes tips till studenter som vill göra som han gjort – fixa drömjobbet nästan direkt efter utbildningen - är att våga stå på sig och verkligen lägga energi på att söka jobb.
- Jag fick sommarvikariatet på Länsstyrelsen genom att gå dit och så gav de mig fem minuter att berätta vem jag var. Som arbetsgivare nu - om någon kom in till mig och gjorde samma sak - kan jag säga att den personen skulle ligga bra till för ett jobb!
Läs mer om Linnéuniversitetet