Komvux – För den som vill komma vidare

Du passar bäst på: Komvux!

Du passar bäst på: Komvux!

Läs mer om de andra utbildningstyperna: Universitet & högskola, Yrkeshögskola, Folkhögskola, Utlandsstudier, Distansstudier.

Komvux står för Kommunal Vuxenutbildning och kan vara både en enskild kurs i matte för dig som vill läsa upp dina betyg och ett yrkesinriktat program på gymnasial nivå; Yrkesvuxprogram. Anmälan till komvuxutbildningar görs via din hemkommun. Det är även de som tar beslut om du blir beviljad dina studier eller inte.

Läs mer om Komvux här!

Att plugga på komvux kan se väldigt olika ut! Du kan läsa på heltid eller deltid, på distans eller i klassrum. Många som läser komvuxkurser på deltid på distans kan arbeta som vanligt under tiden hen studerar. Det är alltså ett väldigt smidigt sätt för dig att komma vidare i livet. Många komvuxprogram erbjuds också som lärlingsprogram, vilket innebär att du kan läsa till t.ex. kock genom att vara arbeta som kock tills du behärskar yrket helt själv!

Hitta kursen du behöver för att få behörighet till din drömutbildning här!

Gör en prövning och få de betyg du behöver för att komma vidare

Om du saknar behörighet i ett område som du behöver det i, men inte blir beviljad studier via din hemkommun kan du göra en prövning via komvux. Då ansvarar du själv för att lära dig det som behövs för att få ett visst betyg i en viss kurs, t.ex. i Engelska 2, och gör sedan ett slutprov. Varje provtillfälle kostar 500 kronor och du kan tyvärr inte få studiemedel när du pluggar till en prövning.

Hitta ett Yrkesvuxprogram som passar dig här!

Många ser komvux som en andra chans och ett sätt att komma vidare. Ångrar du att du inte läste till frisör på gymnasiet? Läs till det på komvux! Ångrar du att du inte gick på alla engelskalektionerna i gymnasiet? Läs upp dina betyg på komvux! Saknar du behörighet för att komma in på läkarlinjen? Läs de kurser du saknar på komvux!

Passar dig som:

  • Behöver läsa upp dina betyg från grundskola eller gymnasium
  • Saknar behörighet för att komma in på din drömutbildning
  • Vill läsa ett yrkesprogram på gymnasial nivå i vuxen ålder
  • Vill ha en andra chans
Senast uppdaterad: 04 jul 2017

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in