Johan Waara, utbildare på Sverigehälsan

Läs om Johan Waara som jobbar som kursansvarig för den ettåriga KBT-utbildningen på Sverigehälsan.

Sverigehälsan

KBT-utbildningIntervju med Johan Waara, utbildare på Sverigehälsan

Vem är du, Johan och vilken roll har du på Sverigehälsan?

- Jag är legitimerad psykolog och utöver mitt uppdrag på Sverigehälsan så arbetar jag som universitetslärare på Uppsala Universitet. På Sverigehälsan går jag in som föreläsare i olika kurser och utbildningar samt gör en del andra uppdrag ute i verksamheterna som Sverigehälsan jobbar med. Det handlar både om kliniska delar och om saker som rör arbetspsykologi, samtalsmetodik och kommunikationsstrategier. På Sverigehälsan har jag också varit med i en form av ledningsgrupp för att utveckla delkurser och utbildningar, både som bollplank till den fasta ledningsgruppen när det gäller att ta fram nya attraktiva utbildningar och kursupplägg och för att utveckla existerande utbildningar och integrera dem med aktuell forskning.

Vad är tanken med den ettåriga KBT-utbildningen?

- Den här utbildningen är, till skillnad från orienteringsutbildningar som hålls under två till fyra dagar, en mycket mer omfattande grundläggande KBT-utbildning. Man skulle kunna säga att den ligger ett pinnhål under den traditionella grundläggande psykoterapiutbildningen, samtidigt som den erbjuder klockrena KBT-verktyg för en betydligt större målgrupp.

- Tanken och syftet med den här utbildningen är att kursdeltagarna ska lära sig värdefulla verktyg inom det stora KBT-paraplyet, verktyg som de ska kunna tillämpa direkt i mötet med patienter, brukare, medarbetare eller elever. Det handlar om samtalsmetodik, det handlar beteendeanalys och det handlar om exponering och beteendeaktivering. Det handlar också om organisationsförändringar och om att hjälpa människor som mår dåligt på olika sätt på en arbetsplats eller inom en organisation. Det är mer än en deltagare genom åren som har uttryckt att "detta är en utbildning som alla borde gå”, som på ett eller annat sätt arbetar med människor. Vi har också en 10-dagarsutbildning i KBT, vilken också är högaktuell för chefer och HR-personal.

Kan man alltså ha nytta av en KBT-utbildning även om man inte jobbar med behandling?

- Ja jag skulle säga att det råder en klar missuppfattning kring hur man ska se på personal och organisationer. Organisationer befolkas av människor och människor "mår och beter sig”. Därför så är det högst relevant för dem som jobbar med personal och ledarskap att ha kunskaper om mänskliga beteenden. Hur påverkar t ex social ängslighet en persons agerande under ett ledningsgruppsmöte? Med detta sagt så är det lika viktig för en person på en personalavdelning som för en behandlare att ha den här kompetensen. Man behöver veta hur dåligt mående i form av t ex stress och utmattning och smärta påverkar individen och prestationerna. Detta är ju också oerhört viktigt inom skolans värd.

- Som jag nämnde tidigare så får man med sig verktyg att placera i sin professionella verktygslåda. Bättre lyssnande och kommunikation, fördjupad kunskap om mänskliga beteenden och om hur individer och inte minst grupper fungerar.

Johan är kursansvarig för Sverigehälsans ettåriga KBT-utbildning som startar i Malmö den 6 april 2017. Den ettåriga KBT-utbildningen startar även i Stockholm den 27 april 2017. Sverigehälsans 10-dagarsutbildning i tillämpad KBT startar i Kalmar den 4/4 och i Örebro den 27/4.




Läs mer om KBT - Ettårig KBT-utbildning

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Sverigehälsan

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.