Joacim har alltid skruvat sönder saker
Joacim Augustsson valde sin utbildning för att den verkade rolig och intressant. Nu är han konsult inom elkraft, ett jobb som dessutom är både flexibelt och utmanande.
Linnéuniversitetet
Ett tips till en chef från en före detta studiekamrat gav Joachim Augustsson jobb som elkraftingenjör hos el- och teknikkonsulten ÅF. Där sysslar han till stor del med konstruktion av elkraftsystem, exempelvis ställverk och kontrollutrusningar. Just nu arbetar Joacim på kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG, med vad han beskriver som ”hemligheter”.
– På så stora projekt som det här på OKG sker det mesta av arbetet framför datorn tillsammans med flera olika konsultfirmor och personer, men det innebär också en del besök på anläggningarna för att titta på befintlig utrustning.
Flexibelt och utmanande
När Joacim berättar om sitt jobb framhåller han flexibiliteten och utmaningarna.
– Jag är till stor del fri att själv disponera min arbetstid; kan till exempel arbeta in en dag eller gymma på lunchen. Utmaningarna hänger ihop med ett ord jag lärt mig på OKG – ”vedervåga”. Det innebär att vad jag än konstruerar får det inte riskera att störa befintlig utrustning. Och teori kanske inte alltid verkar så intressant, men om jag inte hade det med mig från utbildningen skulle många av de principer som jag konstruerar efter vara helt obegripliga.
Skruva sönder saker
Intresset för tekniska saker har Joacim alltid haft. Utifrån det valde han att läsa till högskoleingenjör i elektroteknik med inriktning mot elkraft.
– Jag har alltid tyckt om att skruva sönder saker och se hur de ser ut inuti. Kanske var jag lite för bra på det, för det hände ofta att jag inte fick ihop sakerna igen. Det tyckte jag var så synd att jag nog redan som liten bestämde mig för att lära mig sätta ihop dem igen och få dem att bete sig som jag ville.
Joacim arbetade halvtid som labbhandledare under sitt sista studieår och förutom kunskaperna var kamratskapet det viktigaste på utbildningen.
– Vi i klassen gick ihop och hade räknestugor i något ledigt klassrum. Det diskuterades kanske inte alltid bara matte, men det var både nyttigt och intressant att förklara lösningar och idéer för varandra.