"Jag har klivit ut ur min trygghetszon flera gånger"
Emelie Sjöberg, 23 år från Gävle läser det idrottsvetenskapliga programmet Fysisk aktivitet, Hälsa och Friluftsliv vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Emelies tycker om sammanhållningen i klassen och att utbildningen har många väldigt bra lärare. I programmet ingår både praktiska och teoretiska moment. Läs Emelies egen berättelse om äventyren i grottor, forsar och vattenfall, men också om upplägget på utbildningen och de teoretiska studierna på Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet
Varför valde du att läsa det idrottsvetenskapliga programmet Fysisk aktivitet, Hälsa och Friluftsliv vid Linnéuniversitetet i Kalmar?
– Jag började egentligen läsa på Civilekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö, men kände att det inte riktigt var något för mig. Jag tog efter tredje terminen ett studieuppehåll för att känna efter vad jag ville göra. Under den tiden läste jag två fristående kurser i det idrottsvetenskapliga området i Kalmar. Läraren jag hade i de kurserna var väl insatt i det idrottsvetenskapliga programmet Fysisk aktivitet, Hälsa och Friluftsliv som precis hade startat och berättade väldigt mycket intressant om det. Jag jobbade för tillfället på en träningsanläggning som instruktör och kände då att programmet skulle passa mig som handen i handsken.
Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni?
– Första året kan man säga är ett basår där du som student får grundläggande kunskaper om det idrottsvetenskapliga området. Vi fick börja titta på våra tre olika inriktningar - fysisk aktivitet, hälsa och friluftsliv - och utifrån dem sedan gå in lite djupare på varje område. Vi läste bland annat kurser i anatomi och fysiologi, hälsodidaktik och rörelselära.
– Under det första året åkte vi även ut på en del friluftsaktiviteter. Vi började det första året med att vara ute tre dagar och paddla kanot i Kalmar sund. Senare under terminen blev det lite grottklättring och vandring i skog. Under termin två åkte vi upp till Sälen i en vecka och åkte både längd- och utförskidor. Alla friluftsaktiviteter som vi haft under utbildningen har varit väldigt roliga och utmanande. Jag har flera gånger fått kliva ut ur min trygghetszon för att utföra vissa delmoment men varje gång har jag också känt mig väldigt stolt när jag väl har lyckats. Friluftsaktiviteterna har utöver nöjessidan av det hela varit ett läromoment där vi studenter har fått koppla teorier vi läser om till de aktiviteter vi gör och diskussionerna kring lägereldarna har varit mycket givande.
– År två fortsätter med mycket teori. Vi läser fördjupade kurser i anatomi och fysiologi samt idrottsnutrition. Den här terminen kan tyckas vara ganska tung teoretiskt men när den väl är klar har alla studenter en bra grund att stå på när de praktiska momenten i termin fyra börjar. Vi fick nämligen under en 10-veckorsperiod agera personliga tränare eller hälsocoacher som vi kallade det. Alla studenter fick en person tilldelad sig som man utförde styrke-, kondition-, balans- och rörlighetstester på. Efter tester och samtal med personen fick varje student lägga upp ett träningsprogram. Sen hjälpte och coachade man personen under 10 veckor. Det var väldigt roligt att följa personens utveckling och speciellt sista veckan när vi gjorde om testerna för att se hur stor utveckling det blivit.
– Det sista året, som jag är inne på nu, ser lite annorlunda ut än de två tidigare. Fokus ligger på eget arbete. Termin 5 börjar med en utlandsresa som ska vara startskottet på tre projektarbeten med ett internationellt perspektiv, ett arbete till varje inriktning i programmet, fysisk aktivitet, hälsa och friluftsliv. Vår resa gick till Garda sjön i Italien och sen vidare till Stuttgart i Tyskland. Under resans gång kunde vi samla information och inspiration för de kommande arbetena. Väl hemma var det dags att börja på allvar. De tre projektarbetena presenterades i slutet av november på ett seminarium där allmänhet, näringsliv och media var inbjudna att titta och lyssna på vad vi kommit fram till.
– Sen har vi den sista terminen där vi läser en del entreprenörskap. Jag har precis avslutat den här kursen och tycker att den var väldigt givande och gjorde att jag och mina klasskamrater öppnade upp ögonen för fler ”jobbmöjligheter” efter avslutade studier.
– Avslutningsvis skriver vi ett examensarbete på 15hp som jag nu har påbörjat. Det kommer bli några intensiva veckor framöver men jag längtar så till att ta min examen och få komma ut och jobba och använda mig av mina nya kunskaper!
Hur är lärarna på programmet och din klass
– Lärarna på den här utbildningen är väldigt bra. De kan mycket om sina respektive ämnen och dessutom har vi fått kunskaper även från riktigt bra gästföreläsare.
– Klassen är väldigt tajt. I och med alla friluftsaktiviteter vi har varit ute på tror jag att vi lärt känna varandra på ett helt annat sätt än om vi bara suttit i skolbänken. Vi är också en väldigt frågvis klass som verkligen kan hålla låda när det gäller diskussioner.
Fick du flytta till en ny stad när du började utbildningen?
– Eftersom jag, innan jag började läsa i Kalmar, flyttat från Uppsala ner till Växjö valde jag att inte flytta till Kalmar för att läsa utbildningen. Jag har istället pendlat från Växjö under de här tre åren vilket jag tycker har gått riktigt bra. Restiden har antingen varit en tid att vila eller en tid att plugga.
Vilka karriärmöjligheter finns efter examen och vilket är ditt drömjobb?
– Jag ser enormt stora och olika möjligheter när det gäller att få jobb. Det gäller bara att hitta det man själv är intresserad av. Jag har hela tiden haft ett stort intresse för gym och träningsbranschen. Jag har under hela studietiden jobbat extra som instruktör och ansvarig på ett gym i Växjö och det är något i den stilen jag vill fortsätta jobba med på heltid när studierna är klara.
Tror du att du kommer att plugga mer framöver? I så fall vad och varför?
– Jag kommer inte plugga mer inom den närmsta tiden, men jag älskar att lära mig nya saker så det skulle inte förvåna mig om jag senare hoppa på någon fristående kurs för att lära mig lite mer.
Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?
– Mitt bästa minne från utbildningen är när jag, några till i klassen och en av våra lärare får för oss att vi ska testa canyoning i Italien. Det är en äventyrsaktivitet där man klättrar i grottor, åker i forsar, hoppar från klippor och firas ner för vattenfall. Det är något av det värsta jag har gjort i mitt liv, jag har aldrig varit så rädd, men det är samtidigt det häftigaste jag någonsin gjort!! Här kan jag verkligen lova att jag fick kliva ur min trygghetszon!
Varför skulle du rekommendera det idrottsvetenskapliga programmet Fysisk aktivitet, Hälsa och Friluftsliv vid Linnéuniversitetet i Kalmar till andra?
– Är du intresserad av fysisk aktivitet, hälsa eller friluftsliv och kan tänka dig jobba med något av ämnena? Då är det här rätt utbildning för dig. Det är en skön blandning av teori och praktiska moment, det är toppar och dalar som i alla utbildningar, men som sagt är det här något du vill jobba med så är det rätt.
Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?
– Vi har haft väldigt många diskussioner i klassen om var man kan jobba när man är klar. Mitt råd till nya studenter är att öppna upp ögonen och se möjligheterna, det finns otroligt många möjligheter och inte alltid på de mest uppenbara ställena.
Läs mer om Linnéuniversitetet