"Ingen annan utbildning tilltalade mig så mycket"

Adrian Jurio och Robin Björkman letade efter utbildning och fann bägge två den de ville gå på Folkuniversitetet i Uppsala. Där läser de nu Säljare/Marknadsförare med internationell inriktning.

– Det fanns ingen annan utbildning som tilltalade mig så mycket som denna, säger Adrian.

Folkuniversitetet i Uppsala

Adrian Jurio är 23 år gammal och studerar på Folkuniversitetet i Uppsala. Han har läst en termin av Yh-utbildningen Säljare/Marknadsförare med internationell inriktning som han valde efter att ha letat efter utbildningar under en period.

– Det fanns ingen annan utbildning som tilltalade mig så mycket som denna. Allt från kursplanen och innehållet till all praktik. Jag har länge varit intresserad av försäljning och marknadsföring och har inte hittat en bättre utbildning för dessa yrken än den som Folkuniversitetet i Uppsala erbjuder, säger Adrian.

Adrian Juro vid Folkuniversitetet i UppsalaUnder utbildningen så läser de främst försäljning, marknadsföring och allt som hör där till. Utöver det tillkommer även kurser i affärsengelska, ekonomi, projektmetodik och juridik.

– Vi har LIA (Lärande i arbete) under tre olika perioder och tillsammans svarar de för 25 veckor av hela utbildningen. Det är väldigt nyttigt eftersom man då samlar kontakter med näringslivet redan under utbildningen och lär sig om vad för typ av yrken som finns efter examen, säger Adrian.

Föreläsarna under utbildningen kommer direkt från arbetslivet och har sina jobb och företag på sidan av sitt undervisande. Adrian tycker att de är väldigt bra och inspirerande, precis som klassen han går i.

– Klassen jag hamnat i är verkligen bra. Alla har hög närvaro och är otroligt ambitiösa. Det hjälper verkligen när man har engagerade människor omkring sig som motiverar en själv. Så jag känner att jag har haft tur med vilka jag hamnat med, säger han.

Adrian har själv inte helt klart för sig vilken bransch han vill jobba inom, men han vet att han vill jobba med marknadsföring och internationella affärer. Efter att han tagit examen från Folkuniversitet i Uppsala har han goda möjligheter att plugga vidare på exempelvis Bond University i. Där kan han och hans klasskamrater, om de vill, fortsätta bygga på sin utbildning.

– Jag får se vad jag gör efter utbildningen, om jag lyckas få ett bra jobb eller inte. Men jag skulle vilja gå någon typ av ledarskapsutbildning och eventuellt åka till London och plugga vidare, säger Adrian och fortsätter berätta om sin utbildning.

– Jag har ju endast gått en termin än så länge, men då har vi jobbat med ett projekt under hela hösten som har handlat om att arbeta fram en marknadsplan för att marknadsföra utbildningen vi går. Det har varit väldigt lärorikt och sporrande. Sen så har alla gästföreläsare och lärare varit väldigt intressant att lyssna på. Om du är intresserad av marknadsföring eller försäljning så rekommenderar jag starkt att du söker till denna utbildning, det är en utbildning med oerhört bra utbildning, mer behöver jag inte säga, avslutar han.

Robin Björkman är 22 år gammal och går, precis som Adrian, utbildningen Säljare/marknadsförare med internationell inriktning på Folkuniversitetet i Uppsala. Han valde just denna utbildning då han hade ett stort intresse för försäljning.

Robin på Folkunivesitetet i Uppsala– Programmet passar mig just därför att det ger en spetskompetens inom försäljning och marknadsföring. Vi läser bland annat försäljning, marknadsföring, interkulturell kommunikation, ekonomi, internationell försäljning, IT och projektmetodik. Vi föreläsningar fyra till fem gånger i veckan. Genom att vara på föreläsningarna får man med sig stor del av den kunskap som krävs för att klara tentorna. Sen är ju såklart praktiken ett stort plus för utbildningen. Vi kommer att ha tre åttaveckors praktikperioder, säger Robin.

Robin valde att flytta till Uppsala från Eskilstuna och även om det kan vara svårt att få tag på bostad här, fann han en efter bara två veckor. Till skillnad från Adrian så har Robin inga planer på att fortsätta sina studier efter denna utbildning.

– Nej, efter de här två åren så kommer jag vilja börja jobba. Så det blir till att leta jobb och statistiken visar att jag kommer få det. Cirka 80 procent av de som läser den här utbildningen får jobb, säger han.

Robin låter dörrarna stå öppna och han vet inte riktigt vilken form av försäljning han vill syssla med riktigt ännu.

– Möjligheterna till en bra karriär efter examen känns stora. Jag skulle absolut rekommendera denna utbildning till andra som är intresserade av försäljning och marknadsföring. Jag tycker att upplägget är bra med mycket praktik och framförallt så vet föreläsarna vad de talar om, avslutar Robin.