Ida skrev C-uppsats om sitt hönshus
Volontärresor välkomnar alla- som vill upptäcka något nytt och som vill dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter att resa som volontärer. De har projekt i över 20 länder, gemensamt för dem alla är att de syftar till att förbättra livsvillkoren för lokalbefolkningen.
På ett barnhem i Ghana står ett nybyggt hönshus med 35 hönor. För barnen innebär hönsen chans till mat och värdefulla proteiner. För Ida Lundin är hönshuset en fallstudie om bistånd i en C-uppsats vid Umeå Universitet.
Volontärresor
Ida skrev C-uppsats om sitt hönshus i Ghana
Ida Lundin har alltid varit intresserad av globala frågor. Efter studenten for hon två månader till en liten by i Ghana som volontär. På dagarna jobbade hon på ett barnhem, på kvällarna umgicks hon med sin ghananska familj. Det blev en omtumlande tid då hon lärde sig mycket både om livet och sig själv!
Tillbaka i Sverige började Ida studera freds- och konfliktforskning vid Umeå Universitet. När det blev dags för C-uppsats valde hon att undersöka olika former av bistånd.
- Jag ville undersöka om även enstaka gåvor kunde definieras som bistånd. Ett hönshus skulle kunna ge både mat och inkomster till barnhemmet. Det gällde bara att övertyga min handledare och hitta någon som kunde donera pengar.
En svensk företagare satsade 10 000 kr och några studenter som läser miljö- och hälsoskydd hjälpte henne rita ett hönshus. Med pengarna och ritningen for hon tillbaka till "sin" by i Ghana.
- Byggjobbarna höll på att skratta på sig när de såg ritningen! Den var gjord för svenska förhållanden. De ghananska hönsen skulle ha dött av värmeslag om vi byggt enligt den!
Med hjälp av en lokal hönsbonde ändrade de ritningen. Några veckor senare var det nya hönshuset färdigt och nu springer det omkring 35 små hönor där. Än så länge har de inte börjat värpa – de är inte fullvuxna ännu.
- Jag hoppas att barnen lär sig sköta hönsen och att föreståndarinnan inser att hon också måste sälja en del ägg, så att hon kan köpa foder. I Sverige kan frigående höns äta potatisskal och annat avfall. Det går inte i Ghana – där äts allting upp.
Först om något år kan Ida se hur biståndet har fungerat i praktiken. Men C-uppsatsen är färdig och godkänd!