Hur är det att studera till Byggnadsingenjör på YH

Newton

Om plugget, tankarna inför studierna och LIA

Vi möter upp Kalle på kontoret och efter en kort rundvandring bland de trevliga kollegorna tar vi hissen ner till det välkomnande personalrummet med härliga sittytor och pingisbord. Kalle berättar samtidigt för oss att bara några dagar innan vårt besök så skrev han på för en heltidsanställning på Kåver & Mellin som Konstruktör.

– Ja, det känns sjukt kul att jag får chansen att fortsätta här. Jag har verkligen trivts otroligt bra här under båda mina LIA-perioder, säger Kalle.

Berätta, hur kommer det sig att du började plugga till Byggnadsingenjör?

– Efter gymnasiet jobbade jag en tid som elektriker. Arbetsbelastningen var tyvärr inte hållbar så jag bytte och började som Office Manager. Där samarbetade jag med ett gäng coola ingenjörer och det var då tanken om ingenjörsyrket väcktes. Jag började se mig om efter vilka utbildningar som fanns där jag inte behövde plugga allt för länge och där jag kunde komma ut i jobb så snabbt som möjligt. Att välja en yrkesutbildning var det som kändes mest aktuellt redan från början.

–  En annan stor fördel med YH tycker jag är att alla kurser är valda av branschen. Det gör det roligare att läsa kurserna eftersom jag vet att det är något jag kommer att ha nytta av när jag sen börjar arbeta.

Du hade inte studerat på ett tag, hur var det att börja plugga igen?

– Jag var riktigt nervös. Dels för att det var ett tag sedan skolbänken, dels för att jag inte var duktig i skolan. Jag hade precis pluggat upp en mattekurs och eftersom jag haft svårt för just matte så kände jag att det skulle bli en rejäl utmaning.

– Men att plugga på YH var en helt annan grej än tidigare. Jag var supertaggad och intresserad av det jag skulle göra, men var såklart nervös och tänkte ibland "kommer jag att greja det?". Då var det skönt att känna att man hade klasskamrater som satt i exakt samma sits, vi hjälpte varandra. När jag väl kom in i pluggtänket och kunde bevisa för mig själv att jag klarade av det var det en riktig boost! Jag fick känslan av att så länge jag lägger ner min energi och tar ansvar kommer det att gå bra.

Har du haft någon favoritkurs under utbildningen?

– Utbildningen är ganska bred för att passa alla beroende på vilken inriktning man väljer.  Jag valde att fokusera på just konstruktion så favoriter var kurser där man lärde sig program som Revit och BIM. Det var jätteroligt att sitta och rita hus. Hade man intresset och lyssnade på läraren så tog man sig igenom den kursen hur enkelt som helst och lärde sig supermycket på vägen.

Man pratar ofta om att rita i byggnadsingenjörsutbildningen, betyder det att man behöver vara bra på att teckna?

– Nej, inte alls! När man arbetar i CAD eller Revit så handlar det mer om att lära sig programmet och verktygen. Om du ska rita en rak linje på ett papper så är linjal ett smart verktyg att använda, så fungerar också programmen. Arbetet kan vara väldigt kreativt men det är också väldigt styrt av regler och lagar om hur det ska se ut och vara.

Kalle på praktikplatsen Kåver & Mellin. T.h. Här tillsammans med kollegan John Lundén som också varit ett stort stöd under Kalles LIA.

Om praktiken på Kåver & Mellin

Under termin tre på utbildningen går man ut på sin första LIA-period (praktik). Det är den studerande själva som i första hand ska söka sin LIA-plats. Det gör att den studerande kan söka sig till bolag som intresserar och som har den inriktning man önskar. Kalle pluggar nu termin fyra och har gjort både LIA 1 och 2 på samma företag – Kåver & Mellin. Kalle berättar:

– Jag var ute i väldigt god tid när jag skulle söka LIA, 8 månader innan för att vara exakt. Efter att jag skickat in mitt CV och referenser tog vi ett kort samtal och sen fick jag komma på intervju. Kåver och Mellin låg i topp hos mig från dag ett, jag fick helt enkelt en bra känsla.

Hur var det att komma till din praktikplats och vad har du fått göra under praktiken?

– Det började med en väldigt proffsig introdag där jag fick gå igenom alla steg som en nyanställd får göra. Läsa handböcker, policy, nycklar, inloggningar och mejl. Sedan började jag jobba direkt med ett stort projekt som jag kunnat arbeta med hela tiden. Jag gör planritningar för alla våningar för två stora kvarter med hyreshus om 10 huskroppar med 400–500 lägenheter.

– Det var verkligen rakt in i arbete som gällde och jag tyckte det var superkul. Jag lär mig otroligt mycket av att vara i den här miljön med alla dessa kunniga människor runtomkring mig. Min handledare Daniel Holm har också hjälpt mig mycket och stöttat. Bara att se hur han arbetar är guld.

3 intressanta svar från Kalle om Yrkeshögskolan

Varför ska man välja en yrkesutbildning -YH?

– Det jag framför allt skulle lyfta är LIA och att utbildningen bara är ca 2 år. Det går fort! Vill man skola om sig och inte lägga för många år är det ett superval. En YH-utbildning är styrt av arbetsmarknadsbehovet vilket gör att man är relativt säker när man examineras att det man har pluggat fortfarande är aktuellt. Det går ju inte att säga så på samma sätt till den som pluggat på universitetet.

Vilka tips skulle du ge för att lyckas med en YH-utbildning?

– Jag skulle säga att ha i bakhuvudet att det blir vad du gör det till. Ta eget ansvar för dina studier; var lyhörd under föreläsningarna, ta anteckningar och se till att vara i god tid med saker och ting. Lägg mycket energi på LIA:n och se den som den stora huvudsaken i din utbildning. Sök din LIA i tid, till något du vill verkligen ha.

Vad hade du velat veta innan du startade din utbildning?

– Du är här för din egen skull. Du kommer läsa kurserna men kan fördjupa dig och ta reda på jättemycket mer om du är intresserad. Det är ingen som kommer att leverera kunskapen i ditt huvud utan du måste aktivt se till att du greppar det.

Vi säger stort tack till Kalle för en öppen, givande och rolig intervju. Att Kåver & Mellin vill ha med sig Kalle på deras fortsatta resa är inte några konstigheter för oss - Lycka till med din nya tjänst!




Läs mer om Byggnadsingenjör - Digitalt byggande

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Newton

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.