Sök utbildning 👉

Framtiden kräver fler Kiropraktorer

Småskadorna från hockeyspelandet gjorde Ola intresserad av behandling av kroppens besvär. Sara reste runt jorden och jobbade på restaurang tills den dagen hon blev ”frälst” av kiropraktik i samband med en egen idrottsskada. Idag pluggar båda två på Kiropraktikhögskolan!

Kiropraktorhögskolan

Ola Nilsson är en hockeyspelare på elitnivå. Trots framgångarna ville han utvecklas på andra plan och inte bara inom hockeyn. Att börja studera kändes då som ett självklart alternativ och valet av utbildning föll sig naturligt. Ola ville, genom sin utbildning, behålla en fot i idrottsvärlden. Lösningen hittade han på Kiropraktorhögskolan. Som kiropraktor får han möjligheten att jobba med rehabilitering och idrottsskador.

Ola ville, genom sin utbildning, behålla en fot i idrottsvärlden. Lösningen hittade han på Kiropraktikhögskolan. Som kiropraktor får han möjligheten att jobba med rehabilitering och idrottsskador.

”Tack vare mina egna erfarenheter av idrottsskador tror jag att jag har lättare att relatera till frustrerade idrottare som vill bli friska snabbt. ”  

Han fortsätter:

”Nästa år spelar jag för Almtuna i Allsvenskan, det blir en ny utmaning att kombinera hockeyn med studierna. Det är grymt att få möjligheten att leva på sin hobby. Sen är det ju tyvärr så att man inte kan spela hockey i resten av livet och då är min tvärsäkra 2:a att jobba som Kiropraktor.”

Höga krav på blivande kiropraktorer

Sara Shokofan, 25 år, har också hon erfarenhet av idrottsrelaterade skador och kiropraktik sedan tidigare.  Sara fick själv en idrottsskada efter att ha deltagit i en thaiboxningsmatch. Skadan krävde kiropraktik och rehabilitering.

”Jag blev ”frälst” när jag själv gick till en kiropraktor. Det var då jag bestämde mig för att det är detta jag vill hålla på med i framtiden. Kiropraktikhögskolan ger oss en utbildning för att kunna behandla o bemöta personer med besvär i leder, nerver och muskulatur, precis det som passar mig", berättar Sara.

Kiropraktikhögskolan ligger i Solna, där finns både lärosalar och en egen skolpraktik. Hit kan vem som helst komma och få hjälp av elever från årskurs fyra och fem för en överkomlig summa. Skolan ställer höga krav berättar Ola:

”För att få börja årskurs 4 måste vi efter 3 år av teoretiskt och praktiskt slit, genomgå både ett teoretiskt och ett praktiskt prov som ställer höga krav på oss elever. ”

Sara håller med och fortsätter:

”Som elev på Kiropraktikhögskolan måste man vara beredd på att utbildningen inte blir en match utan ansträngning. Men det måste också tilläggas att efter varje avslutad kurs så suktar man efter mer! 

Planerar för en ljus framtid inom kiropraktoryrket

När Sara blickar framåt i tiden ser hon sig själv som egen företagare med en framgångsrik klinik som specialiserar sig på idrottsskador. Hon känner sig säker på sin sak. Hon berättar:

”Jag känner mig säker på att utbildningen kan ta mig dit jag vill. Den är så pass bred, vilket gör att jag får en stark bas att stå på när det gäller kunskaper om kroppen, hälsa och rehabilitering”

Ola håller med och menar att framtiden för just kiropraktorer ser intressant ut med tanke på människans allt mer ohälsosammare livsstil där den fysiska kvaliteten blir allt sämre i allmänhet.

Att gå utbildningen på Svenska Kiropraktikhögskolan och att bli kiropraktor ställer högra krav på eleverna när det gäller teoretiskt kunnande samtidigt som man måste vara en god hantverkare, något som inspirerar både Ola och Sara. Men med glimten i ögat tilläger Ola att det kanske inte är en utbildning som passar alla.

”Den som är rädd för att ta av sig kläderna i skolan ska kanske tänka om. Man står i klassrummen enbart i kalsongerna var och varannan dag. Vi måste ju öva på varandra.