Folkhögskola – För den kreativa internatstudenten

Du passar bäst på: Folkhögskola

Du passar bäst på: Folkhögskola

Läs mer om de andra utbildningstyperna: Universitet & högskola, Yrkeshögskola, Komvux, Utlandsstudier, Distansstudier.

På folkhögskolor finns det massor av studieförberedande utbildningar som ger dig en god grund för fortsatta studier. Dessa kallas Allmän kurs och erbjuds med en hel del olika inriktningar. Folkhögskolor har också väldigt många Särskilda kurser/Profilkurser, dvs kurser som ger dig kunskaper inom ett särskilt ämne. Du kan bland annat läsa till journalist, tolk, fritidsledare, guide eller behandlingspedagog (med mycket mer) på folkhögskolor.

Läs mer om folkhögskolor här!

Folkhögskola – mer än bara undervisning!

Folkhögskolorna i Sverige har olika profiler och de finns oftast på mindre orter i landet. Studenterna bor i direkt anknytning till skolan vilket skapar en internatkänsla! Skolorna eftersträvar studentgrupper med så olika personer som möjligt. Det bidrar till intressanta samtal och givande utbyten av erfarenheter. Att läsa på folkhögskola innebär mycket mer än bara undervisning.

Hitta rätt folkhögskola för dig här!

Under din tid på en folkhögskola förväntas du delta aktivt i undervisningen och klassen. Här menar man att det är i samspelet mellan människor som nya insikter skapas. Kurserna på folkhögskolan går hand i hand med samhället villket syns i deras breda utbud av kulturinriktningar. Många som pluggar på folkhögskola har valt det som en förberedelse inför sitt yrkesliv inom just kultur.

Läs mer om förberedande kurser på folkhögskola här!

Vad skiljer en folkhögskola från en vanlig högskola?

På en folkhögskola får du inga akademiska högskolepoäng och studierna är ofta förberedande för kommande studier på högskola. Ansökningsprocessen är också annorlunda då många studenter antas oavsett bakgrund – det viktiga är att du får börja på din nivå. Vissa kreativa utbildningar har antagningsprov. Här fungerar sedan läraren mer som en handledare.

Passar dig som:

  • Behöver läsa upp dina gymnasiebetyg
  • Vill fördjupa dig inom ett specifikt ämne
  • Är sugen på en yrkesinriktad utbildning
  • Behöver förbereda dig inför kommande studier
  • Vill testa på livet på ett internat
  • Är nyfiken på människor med en annan bakgrund än din egen
Senast uppdaterad: 04 jul 2017

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in