Evelina Bolin om sin språkresa till Oxford

Evelina Bolin åkte med Alta Språkresor till Oxford, England. Under totalt 14 veckor studerade hon engelska och läste en förberedande kurs för att ta en CAE examen. Läs om hennes språkresa och äventyr!

Alta Språkresor

Namn: Evelina Bolin
Ålder: 26 (27 i mars)
Språk: Engelska
Land/Ort: Oxford England

Berätta kort om din språkresa? Vilken kurs läste du? Hur många veckor?  

Jag läste en förberedande kurs för att ta en CAE examen. Kursen var 12 veckor. Men jag startade med två veckors allmän engelska för att komma igång med språket igen. Det var över 6 år sedan som jag hade läst engelska innan så det kändes skönt med en mjukstart innan den "riktiga" kursen drog igång.

Evelina Bolin om sin språkresa i OxfordHur bodde du under din språkresa? Familj eller residens/delad lägenhet? Berätta gärna….

Jag bodde i studenthus ca 15 minuters promenadväg från skolan. Jag bodde med ca 8 stycken andra studenter från alla möjliga olika länder som Italien, Spanien, japan m.m. Jag hade mitt eget rum men vi delade kök, vardagsrum samt badrum. Självklart är det en stor omställning om man är van att bo själv hemma, men nu i efterhand så är jag så himla glad över mitt val att bo i studenthus. Oavsett hur man väljer att bo i England får man ju vara beredd på att boendestandarden är långt ifrån den samma som i Sverige. Men konstigt nog så gick det väldigt fort att vänja sig. Det var jätteroligt på alla sätt och vis att få möjlighet att ta del av hur människor från andra kulturer lever sina liv.  

Hur var språkskolan och språkkursen du deltog i? Hur var lärarna, de andra kursdeltagarna, nationaliteter, ålder? Atmosfären vid språkskolan?

Dem flesta på skolan var något år yngre än mig, men det gjorde absolut ingenting. Det var alla typer av människor på skolan vilket ger en väldigt bra miljö. Allt ifrån medarbetare på olika företag som åkte tillsammans till elever som behövde en CAE-examen för att komma in på universitet. Vi hade en jättehärlig klass med otroligt engagerade lärare som alltid var villiga att hjälpa dig att uppnå din fulla potential. Det var en otroligt avslappnad atmosfär och det var alltid någon som frågade hur det var med dig och som hjälpe till så gott dem kunde om det uppstod problem. Eftersom själva kursen var en förberedande kurs inför CAE-examen så är det väldigt mycket fokus på det. Men det handlar även mycket om eget ansvar då du behöver studera mycket på egen hand för att uppnå önskade resultat. Skolan har ett mycket bra studierum med hjälpmedel av alla de slag. Filmer, skivor, böcker, övningar m.m. Lärarna är även mycket måna om dig som person och frågar alltid hur det är och om hur du tycker att det går. Skolan har regelbundna uppföljningar längs kursen så att du och läraren ser att du utvecklar språket på rätt sätt.

Vad gjorde du efter lektionstid? Anordnade skolan aktiviteter eller utflykter? Hur var kursorten? Var det en stad med mycket studenter och utbud av aktiviteter?

Oxford är verkligen en jättemysig stad i alldeles lagom stor storlek. Fylld med massor av mysiga caféer, restauranger, museum samt såklart studenter från världens alla hörn. Skolan anordnade aktiviteter flera dagar tillsammans som man kan gå på om man vill. Många av sakerna är kostnadsfria och det passar ju en studentbudget väldigt bra. personligen så använde jag mycket av min tid till att promenera runt och njuta av omgivningarna, umgås med andra studenter och träna på ett av de lokala gymmen. Vilket visade sig vara ett grymt bra sätt att öva upp sin engelska! 

Hur var din nivå i språket innan du startade språkkursen? Kände du att du utvecklade språket? Använde du språket efter lektionstid? På vilket sätt…tex: jobbade extra eller vänner du träffade?

 Min nivå i språket var i grunden bra innan jag åkte, problemet var som sagt att jag inte använt språket regelbundet se sista åren. Och man blir fort väldigt ringrostig. redan från första dag kände jag att jag utvecklade språket och att språket blev flytande för mig igen. Kunskapen fanns ju där men det behövde bara plockas fram och användas igen. Jag pratade ju engelska med alla personer jag träffade, och det är ju faktiskt att öva vid så enkla tillfällen som i matvarubutiken. En viktig sak är att hela tiden prata engelska, även om du skulle råka hamna i samma studenthus/klass som personer som pratar samma språk som du.

Är det något du skulle ha gjort annorlunda eller förberett på ett annat sätt innan du startade språkkursen?

Jag gjorde min resa precis som jag önskade göra den. Jag är glad att jag åkte som 26 åring då jag känner att jag hade ett större fokus än vad jag haft om jag åkt när jag va 19. Jag fick känna på studentlivet samtidigt som jag utvecklades oerhört i språket och träffade vänner för livet som nu finns utspridda över hela världen.

Är du nöjd med ditt val att åka genom Alta Språkresor? Fick du den information och hjälp du behövde?

Alta har varit väldigt hjälpsamma från att jag mailade min första förfrågan. Och fast att jag kände att jag frågade om minsta liten detalj så svarade Alta Språkresor snabbt och väldigt hjälpsamt på alla mina frågor.

Motsvarade din vistelse/språkkursen dina förväntningar?

Absolut, den överträffade mina förväntningar!

Bästa med din språkresa? Vad kommer du att minnas?


Jag kommer att minnas alla fantastiska människor jag träffat från hela världen och alla roliga saker vi har gjort tillsammans. Och jag kommer alltid att vara glad över att jag verkligen gav mig själv den här möjligheten att åka iväg på det här äventyret. För ett äventyr, det är verkligen rätt sätt att beskriva det! För mig handlade det inte enbart om att förbättra min Engelska under ett par månader, utan lika mycket om att ge mig själv chansen att hitta nya vägar i livet. Även fast det gått snart två månader sedan jag åkte hem, så har jag inte riktigt smält hela upplevelsen, det är ett otroligt minne.