Sök utbildning 👉

En enorm arbetsmarknad väntar!

Institutionen för naturvetenskap har en spännande blandning av grund- och avancerad utbildning och en väl utbyggd forskning.

Julia Jönsson läser idag farmaceutprogrammet och Heidi Schmäl-Backrot, 26 år har avslutade sina studier år 2006 och jobbar idag som chef för ett nyöppnat Doc Morris Apotek. Här kan du läsa mera om deras erfarenheter av farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet.

Institutionen för naturvetenskap

En härlig blandning av människor och naturvetenskap

Om man gillar kombinationen biologi och att arbeta med människor är farmaceutprogrammet något man bör fundera på. Läkemedelsbranschen är ständigt aktuell med nya läkemedel och alla apotek i Sverige har nyligen avreglerats vilket öppnat för en ännu mer spännande bransch.

När du läst farmaceutprogrammet får du titeln receptarie. Förutom de naturvetenskapliga kurserna där man lär sig hur läkemedel och människokroppen fungerar läser man också kurser hur man ska hantera mötet med människor. Rådgivning är en väsentlig del av receptariens yrke. För Julia Jönsson, som går tredje året vid farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet, är det ett drömyrke.

-Jag ville kombinera naturvetenskapen med att jobba med människor. Mest då biologin, som jag tycker är roligast. För mig var farmaceutprogrammet perfekt, säger hon.

Apoteksväsendet i Sverige har nyligen omreglerats. För Julia och hennes klasskamrater innebär det att arbetsutsikterna ser goda ut. Många nya apotek ska öppnas och många receptarier ska gå i pension. På programmet varvas teori om läkemedel med hur de fungerar. Många laborationer genomförs och studenterna läser också kommunikationsvetenskap.

-Första året hade vi ganska många labbar. Andra året var det mer föreläsningar och tentor. Vi kom då också in på den mänskliga biten och fick läsa kommunikation.
-Det handlade om hur man kommunicerar med människor som man möter i jobbet. Det är viktigt att veta hur man ska vara när man är ute på golvet bland kunderna, , säger Julia Jönsson .

Julia har trivts väldigt bra på utbildningen.

-Klassen är väldigt lättsam och det är en rolig blandning av människor, både sådana som precis kommit från gymnasiet och sådana som är 40 och har barn.
- Det är väldigt mycket studier, men det känns helt klart värt det.

När Julia Jönsson blir klar vill hon jobba ett par år och skaffa sig en ordentlig erfarenhet och bild av branschen för att sedan se vilken riktning hon skall ta.

-Hela läkemedelsbranschen är så spännande. Alla behöver ju mediciner, så det är alltid aktuellt, säger Julia Jönsson.

Ännu roligare på jobbet!

Om du tycker om biologi, kemi och att hjälpa människor kan Farmaceutprogrammet vara något för dig. Branschen är växande i och med att apoteket omreglerats. För Heidi Schmäl-Backrot har omregleringen inneburit stora möjligheter. Idag är hon chef för ett nyöppnat Doc Morris apotek.

26-åriga Heidi Schmäl-Backrot gick ut farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet 2006. Idag är hon chef för ett nyöppnat Doc Morris Apotek.

- Omregleringen har varit jättebra för oss som nyligen gått ut Farmaceutprogrammet, säger Heidi Schmäl-Backrot.
- Det finns fler företag och större valmöjligheter. Alla i min klass har fått jobb efter utbildningen, säger hon.

Som receptarieutbildad är hon både ute på golvet och har kontakt med kunder och bakom receptdisken. Rådgivning är en stor del i jobbet.

-Om någon kommer in och säger ”jag har ont i foten” gäller det att ställa rätt frågor. Det är så spännande att jobba här, man träffar så många olika sorters människor.

För dem som genomgått farmaceututbildningen väntar en enorm arbetsmarknad. Man kommer att få chansen att vara med och bygga upp butiker från grunden. I Heidis fall innebar det en hel del kontakt med människor från andra länder.

-Eftersom Doc Morris är ett internationellt företag kommer mina kollegor från många olika länder. Det är en fördel och öppnar för massor med möjligheter. Blandningen av kulturer och olika sätt att tänka är jättenyttig att uppleva. Det är spännande att se hur olika vi kan tänka om samma sak, säger Heidi Schmäl-Backrot .

Konkurrensen som omregleringen innebär på marknaden för läkemedel ser hon som positiv.

-Alla får höja nivån ett snäpp och utmana sig själva. Istället för en massa likadana apotek kan man hitta sin egen nisch. Det blir ännu roligare på jobbet!



Läs mer om Linnéuniversitetet

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Linnéuniversitetet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.