Elin utvecklar program för bokföring på nätet

Elin Nilsson jobbar som systemutvecklare på Fortnox i Växjö, en leverantör av internetbaserade program inom administrativt arbete för små och medelstora företag.

Linnéuniversitetet

Elin arbetar i språken PHP, JavaScript och SQL med att underhålla företagets nuvarande system, parallellt med att hon utvecklar den nya versionen av Fortnox. Hennes mål är att kunderna alltid ska känna sig hemma i programmet, samtidigt som de kan utnyttja nya funktioner fullt ut och arbeta effektivare i de olika delarna.

– Det bästa med mitt jobb är att det gör skillnad. Kan jag göra det enklare för Bertil på ekonomiavdelningen eller för Sanna som startat eget att bokföra, då har jag gjort skillnad. Att vi sedan har cirka 100 000 kunder som jobbar i våra program gör det hela lite större, lite mäktigare.

Jobbet på Fortnox sökte Elin genom Platsbanken. Hon tror att det som gjorde att jobbet blev hennes var att hon hade den utbildning och kunskap som krävdes för det.

Elin läste till Webb­programmerare vid LinnéuniversitetetFick många nya vänner

2010 började Elin sin utbildning till webbprogrammerare på Linnéuniversitetet. Att det blev Kalmar var inte bestämt på förhand, utan var mer av en slump.

– Alla tvivel och all hemlängtan som sätter sig i kroppen första gången man flyttar hemifrån försvann redan första dagen på nollningen.

Elin trivdes med utbildningen och fick många nya goda vänner. Trots att hon nu flyttat till Växjö, håller hon fortfarande kontakt med vännerna från studietiden i Kalmar.

Kunskaper som behövs

Elin tycker att kunskaperna hon fick under utbildningen till webbprogrammerare stämmer väl överens med de riktlinjer som gäller inom branschen. Programmet gav en helhetsbild som hade varit svår att få kunskap om annars. Utbildningen innehöll mycket nytt material och det är den standard som gäller på webben just precis då som lärs ut.

– Du får lära dig front end-utveckling, back end-utveckling, olika designmönster och ett flertal programmeringsspråk. En bra grund som du själv kan bygga vidare på efter utbildningen.

Hennes råd till den som funderar på att börja studera, är att välja något man tycker är roligt och att våga välja en studieort som ligger längre bort än grannkommunen.