Sök utbildning 👉

Det självklara valet!

Institutionen för naturvetenskap har en spännande blandning av grund- och avancerad utbildning och en väl utbyggd forskning.

Biljana Stojakovic, 21 år läser idag Biomedicinska analytikerprogrammet och Johannes Salim, 27 år har redan avslutat sina studier och jobbar idag som biomedicinsk analytiker på Växjö lasarett. Här kan du läsa mera om deras erfarenheter av Biomedicinska analytikerprogrammet i Kalmar.

Institutionen för naturvetenskap

En utställning avgjorde valet

En utställning i gymnasiet gjorde att hon föll för naturvetenskap. Man kan säga att det handlar om kärlek vid första ögonkastet för Biljana Stojakovic, 21, som idag läser sista året på sin biomedicinsk analytiska utbildning i Kalmar.

Det var en utställningen om olika utbildningsmöjligheter under gymnasiet fick Biljana att bli intresserad av naturvetenskap.

-Det fanns mikroskop där man kunde se bakterier vilket jag tyckte var spännande, berättar hon.

Utbildningen till Biomedicinsk analytiker blev det självklara valet.

-Jag har inte ångrat mitt val, säger Biljana Stojakovic.

- Det bästa med utbildningen är praktiken och att få tillämpa det man läst i böckerna i praktiken.

Hon fortsätter:

- Praktiken gör utbildningen mycket roligare och jag upplever verkligen att det man lärt sig i klassrummet kommer till nytta. Vi har kemi och det är alls inte så svårt som många tror att det är, säger Biljana Stojatovic.

Det handlar om kroppen och hur man analyserar olika sjukdomar. Biljana tycker särskilt mycket om patologi, som handlar om vävnader. 

-En vävnad är en samling celler som i en organism har olika uppgifter, till exempel i muskler och nerver. Det är något man lär sig och som man bör kunna som biomedicinsk analytiker, säger Biljana som tycker att de olika kurserna är både lärorika och roliga.

-Fysiologi, där man bland annat läser om människans organsystem är också något som jag tycker är intressant och vill lära mer av, säger Biljana Stojakovic.

Efter sin utbildning vill hon ta magistrat och läsa till cytolog.

-Då handlar det om studier av celler i mikroskop.

Biljana tycker om Kalmar som studentstad och jämför den gärna med sin hemstad. Där berättar hon händer inte lika mycket som i Kalmar och hon vill gärna bo och jobba kvar i staden.

Tålamod är nyckelordet

Han slipper säga det till dig, men han vet före din läkare om du har cancer. Johannes Salim, 27, jobbar som biomedicinsk analytiker på Växjö lasarett. Han har arbetsuppgifter som bland annat innebär att undersöka cellerna och hitta förklaringen till varför du känner dig sjuk.

- När jag gick ut 2008 från programmet biomedicinsk analytiker fick jag jobb direkt som de flesta andra som examinerades, säger Johannes Salim.

Idag har han fokus på att kontrollera prover från patienter och att ställa rätt diagnos för dem.

- Jag utför hermatologi, jag undersöker alltså blodbilden hos en patient och upptäcker om denne har någon inflammation eller liknande. Genom att kolla vita och röda blodkroppar, celler och så vidare kan han se om patienten har till exempel cancer, säger Johannes Salim och fortsätter.

- Arbetet innebär ett stort ansvar och massor med tålamod.

- Jag får in prover som tagits på patienterna, jag analyserar proverna och sedan så skickar jag provsvaren till den behandlade läkaren. På så sätt träffar jag egentligen aldrig patienterna men jag vet vad de drabbats av för sjukdom, säger Johannes Salim.

- Utbildningen har gett mig basen, grunden till allt jag kan. När jag sedan började jobba ramlade all kunskap på plats, säger Johannes Salim.

Johannes var särskilt förtjust i det praktiska laboratoriearbetet under utbildningen till Biomedicinsk analytiker.

-Bäst tyckte jag om immunologi som handlar om kroppens immunförsvar, säger han.

- På utbildningen läser man om många olika saker. Först är det teori sedan skall man tillämpa det teoretiska i praktiskt arbete under laborationer. Men alla lärare har varit väldigt hjälpsamma och mina studiekamrater var jättetrevliga, säger Johannse Salim.

-I det här yrket måste man ha tålamod, säger Johannes.

- Det krävs både under utbildningstiden då man läser en hel del kemi som kräver lite tålamod, men också sedan då man kommit ut i arbetslivet. Analyser tar tid och man måste vara nogrann så det blir rätt.



Läs mer om Linnéuniversitetet

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Linnéuniversitetet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.