Bred utbildning med mycket nytta!
Institutionen för naturvetenskap har en spännande blandning av grund- och avancerad utbildning och en väl utbyggd forskning.
Linn Johansson läser idag utbildningen Nutrition och livsmedelsvetenskap och trivs jättebra. Jörgen Haraldsson jobbar idag som produktutvecklare på Lantmännen i Malmö, och fick jobbet direkt efter att ha avslutat sina studier på utbildningen Nutrition och livsmedelsvetenskap. Här kan du läsa mera om deras erfarenheter från studietiden.
Institutionen för naturvetenskap
Jag får en bred utbildning
Namn: Linn Johansson
Ålder: 24 år
Bor: i bostadsrätt, en etta i centrala Kalmar. Läget är underbart! Jag har åtta kvadrat balkong och äter frukost ute varje dag.
Läser: Nutrition och livsmedelsvetenskap
Motto: ”Carpe Vitam”, det betyder fånga livet.
Linn Johansson är inte tjejen som går på sparlåga. Förutom studierna i Nutrition och livsmedelsvetenskap hinner hon med att vara vice ordförande i en FN-förening och instruktör i Afrodans. Dessutom jobbar hon med kundvård hos en fastighetsmäklare i stan och sitter i styrelsen för Linnéstudenterna, den nya studentkåren.
- Det är så givande att arbeta och engagera sig! Jag har fått oerhört många bra vänner och värdefulla kontakter.
Framförallt har jag lärt mig mycket om mig själv och hur jag ska nå mina mål. Nu kan jag tala inför en grupp helt obehindrat. Ingen nervositet där inte. Den utbildning i nutrition och livsmedelsvetenskap som Linn går finns bara vid Linnéuniversitetet.
- Jag valde utbildningen för att den är bred. Jag kan jobba som nutritionist eller livsmedelsvetare, men blir också kemist. Sedan finns möjligheten att söka till masterutbildning.
Linn är uppvuxen i Nykvarn utanför Södertälje, men valde att flytta till Kalmar för studentlivets skull.
- Alla studenter är samlade i staden och det underlättar för spontana träffar. Många uteställen ger oss studentrabatter och vissa kvällar äger vi nattklubbarna i stan. Studentlivet är helt vad man själv gör det till. Det finns något för alla, skulle jag tro.
Under utbildningen har Linn tagit chansen att plugga utomlands. Hon har nyligen landat efter en termin i England. Nu är hon redan på resande fot igen och har precis gjort sitt examensarbete i Argentina.
- Jag har blivit erbjuden en doktorandplats vid University of Surrey i England tack vare arbetet jag utfört i Argentina, avslöjar hon.
Efter studierna siktar Linn på att jobba internationellt med miljöfrågor.
- Jag vill jobba med livsmedelsfrågor på en högre nivå, inom FN. Gärna med frågor om näringsbrist, hygien, livsmedelssäkerhet, jordbruk och miljö. Det blir kanske i Rom, Genève eller Bryssel.
Linn är övertygad om att det lönar sig att engagera sig under studietiden. Engagemanget vid Linnéuniversitetet har till exempel gett henne uppdraget som vice ordförande i FN-föreningen.
- Engagemang betyder mycket! Förutom att det ger en väldigt bra merit på Cv:t så kommer man i kontakt med människor som kan ge en skjuts på vägen i karriären. Kort och gott: engagera dig!
Jag har stor nytta av min utbildning
Jörgen Haraldsson jobbar som produktutvecklare på Lantmännen i Malmö, där han direkt blev anställd efter att ha gjort sitt examensarbete. Han tycker om kost och hälsa, spelar beachvolleyboll på fritiden och bakar just nu mycket bröd på arbetstid – för forskningen.
Jörgen jobbar på Lantmännen R&D, Research and Development, där han forskar i och utvecklar livsmedel. Han tar fram nya ingredienser där allt från olika mjölmixer till hela korn testat.
- Just nu bakar jag mycket bröd.
De bakas till en klinisk studie som bland annat görs på Sahlgrenska, där forskare tittar på kvinnors järnupptag i samband med att de äter surdegs- och fullkornsbröd. Avdelningen där Jörgen arbetar har nära samarbeten med olika högskolor, universitet och även andra delar inom Lantmännen.
- Vi jobbar med idéerna och sammanställer både det vi själva kommer fram till och det som forskare tar reda på.
Examensarbetet gjorde Jörgen på Lantmännen där han idag arbetar som produktutvecklare.
- Jag ville gärna göra examensarbetet på ett företag för att kunna komma in i företagsvärlden så fort som möjligt.
Han har tidigare sommarjobbat inom Lantmännen och kände att det var ett företag som han kunde stå för.
Jörgen har spelat fotboll i många år och har alltid varit intresserad av idrott, något som senare ledde till ett ökat intresset för både kost och hälsa. Nutrition och Restaurang- och livsmedelsprogrammet i Kalmar stämde överens med hans intressen och gav honom praktisk erfarenhet och förståelse för hur saker fungerade inom livsmedelsindustrin.
- Jag har haft stor nytta av min utbildning, den använder jag varje dag.
Han minns ett grupparbete där de under tio veckor besökte ett fiskrökeri för att göra en hälsoinspektion och bedöma eventuella risker vid livsmedelsproduktionen.
- Det var ett HACCP-arbete om hygien där vi fick komma med egna idéer på hur fisken på bästa sätt skulle bevara kvalitén för att vara säker för konsumenterna.
Debatten om livsmedel går het. Jörgen tror att människor har relativt lätt att ta till sig information när det kommer till mat eftersom alla äter och alla är intresserade av vad vi äter. Hans eget intresse för mat började redan när han var yngre.
- Mina föräldrar har alltid lagat mycket mat från grunden och hemlagad mat blev en naturlig del av min uppväxt.
Det odlades grönsaker samt plockades bär och svamp och Jörgen blev alltid uppmuntrad till att prova maten.
- Jag har alltid fått prova på olika smaker och i och med det så vill jag fortsätta att prova.
Läs mer om Linnéuniversitetet