Att skaffa studentbostad eller studentlägenhet

Innan flyttlasset går till din framtida studiestad bör du ha någonstans att ställa ner kartongerna. Studentlägenhet, korridorsboende, bostadsrätt eller inneboende, hur vill du bo?

kvinna som sitter och studerar i en lägenhet

Innan flyttlasset går till din framtida studiestad måste du ha någonstans att ställa ner kartongerna. Studentlägenhet, korridorsboende, egen lägenhet eller inneboende – hur vill du bo? Tänk på att använda alla dina kontakter och vara ute i god tid i jakten på studentbostad. Här får du fler tips och råd!

Förutom att du ska hitta en utbildning som känns rätt, en skola där du kan se dig själv trivas och en stad som du vill kalla ”hemma” de kommande åren, måste du även hitta en studentbostad. Det kan vara lättare sagt än gjort, framförallt i storstäderna. Men med lite kreativitet och tålamod brukar det lösa sig i slutändan.

Nära hälften av alla som ska börja studera flyttar från sin hemort till en stad i ett annat län. Det kan verka skrämmande att lämna tryggheten och börja om på nytt i en helt ny stad. Men som student är det lätt att lära känna nya människor i samma situation och det finns mycket stöd att få från elevkårer, nationer och andra studentorganisationer.

Annonsera på sociala medier och nyttja dina kontakter

Men hur hittar du då en bostad i din nya stad? Som med så mycket annat gäller det att vara ute i god tid. Börja titta runt redan innan antagningsbeskedet landat i brevlådan. Det finns många olika Facebook-grupper du kan gå med i där det annonseras bostäder. Vissa grupper är specifika för studenter, andra gäller alla typer av bostäder. Nyttja även dina kontakter! Känner du någon som bor i staden du ska flytta till? Eller har du en kompis eller släkting som känner någon? Ett tips är att göra ett inlägg på Facebook och be dina vänner att dela det med sina vänner för att nå ut till fler!

Om du kan tänka dig delat boende kan du till exempel bli inneboende hos en familj eller dela en större lägenhet med andra studenter. Om du inte vill hyra i andra hand kan du testa att ringa runt till olika bostadsbolag. Många har ett kösystem för sina hyreslägenheter, men du kan ha tur! Vänd på varje sten och dra i alla trådar.

Bostadsgaranti för studenter

Vissa studentstäder erbjuder bostadsgaranti för nyinflyttade studenter. Exakt hur bostadsgarantin ser ut är olika från kommun till kommun. Vanligtvis blir du erbjuden en bostad cirka en månad efter att du skickat in din ansökan om boende. När du skickar in din ansökan måste du kunna styrka att du blivit antagen till en utbildning i staden. Tänk på att du har begränsad valfrihet när det kommer till bostadsgarantin. Du kan bli erbjuden ett boende i en större lägenhet som du måste dela med andra. Du får heller inte välja själv i vilket område du ska bo.

Studentlägenhet eller studentkorridor

De flesta studentstäder har studentbostäder av olika slag. Det kan vara ett rum i en studentkorridor där du delar kök och dusch med andra, eller en studentlägenhet med eget kök och badrum. En del bostadsbolag släpper sina studentbostäder ett visst klockslag ett specifikt datum, så då gäller det att vara snabb med musen. Kolla upp hur det fungerar med bostadsbolagen i din framtida stad så att du inte missar din chans!

I många studentstäder erbjuder kårer och nationer boende. Du behöver då bli medlem i nationen eller kåren samt ställa dig i bostadskö där. Vissa nationer och kårer erbjuder boende till nya studenter utan att du behöver stå i kö, så det kan vara bra att kontakta olika och fråga vilka möjligheter de har att erbjuda nya studenter!

Fördelen med att bo i studentkorridor är att du på ett naturligt sätt lär känna andra studenter. Du blir en del av den speciella korridorsgemenskapen och du behöver sällan vara ensam. Många studenter menar att korridorsboende utgör en stor del av studentlivet och gör studietiden till något speciellt.

studentlägenhet

Förstahandskontrakt 

Studentbostäder i all ära, många drömmer ändå om ett förstahandskontrakt på en egen lägenhet. Det kan vara svårt att få tag på, i Stockholm är det nästintill omöjligt om du inte varit förutseende nog att skriva in dig i bostadskön flera år tidigare. Men så länge du ordnar så att du har tak över huvudet första tiden är det bra. Det är betydligt lättare att ordna med boende när du är på plats i staden. Om du skulle hamna i en avkrok eller i ett område där du inte trivs är det inte hela världen. Då lär du dig var du inte vill bo och var du ska leta nytt boende!

Du som istället letar efter bostäder i andra hand kan med fördel vara lite försiktig. I större städer förekommer det tyvärr bedrägerier. Se därför till att inte betala någon deposition förrän du är säker på att du faktiskt kommer att få bo där. Om du ändå känner dig osäker kan du gå via en andrahandsförmedling. Bostäder som hyrs ut via dem tenderar att vara lite dyrare (då en procentuell avgift läggs på hyran), men du kan lita på att allt kommer att gå rätt till. 

När du sen har hittat ditt boende och ska flytta kan det känns en del i plånboken, kanske ska nya möbler köpas samtidigt dom du ska fixa kurslitteraturen till din utbildning. Vilka saker är det då viktigast att du som student införskaffar? Inspireras av videon med tips på must-haves till ditt studentboende här!

När du har ett boende återstår det roliga - att inreda den! Vill du lära dig mer om inredning? 

Till inredningsutbildningar

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser