FAQ - utlandsstudier

Vill du studera utomlands? Då är det säkerligen många frågor som snurrar i ditt huvud. På denna sida har vi på Studentum samlat de tio vanligaste frågorna om utlandsstudier. Finns inte svaret på din fråga här? Glöm inte att vi har ett forum för utlandsstudier där du kan utbyta erfarenheter med andra eller hitta rumskompisar.

Frågor och svar om utlandsstudier

Vanliga frågor och svar om utlandsstudier

Vill du studera utomlands? Då är det säkerligen många frågor som snurrar i ditt huvud. På denna sida har vi på studentum.se samlat de tio vanligaste frågorna om utlandsstudier. Finns inte svaret på din fråga här? Glöm inte att vi har ett forum för utlandsstudier där du kan utbyta erfarenheter med andra eller hitta rumskompisar i just den staden du tänkt åkt till.

1. Hur går jag tillväga för att studera utomlands?
2. Vad kostar det att studera utomlands?
3. Hur hittar jag eget boende utomlands?
4. Hur finansierar jag mina utlandsstudier?
5. Är min utbildning utomlands berättigad till studiemedel (CSN)?
6. Hur ansöker jag om stipendium?
7. Behöver jag visum för att studera utomlands?
8. Hur kan jag få mina betyg översatta?
9. Jag vet att jag vill studera utomlands men jag vet inte riktigt vart jag vill åka. Hur gör jag då?
10. Kan jag studera till läkare utomlands?

1. Hur går jag tillväga för att studera utomlands?

Först och främst måste du välja vilken väg du vill gå. Vill du göra ett utbytesår, gå via en förmedlare eller göra allting på egen hand, som en så kallad ”freemover-student”?

Gör ett utbytesår
Studerar du vid ett svenskt universitet eller högskola? Grattis, då kan du göra ett utbytesår! Du kan välja att gå genom den skola du går på eller via en organisation som förmedlar kontakter och utbyten.

Gå via en förmedlare
Om du går via en utlandsförmedlare får du hjälp med alltifrån ansökan, översättningar av betyg till resa, boende och skola/studier. Du har då alltid en trygghet att luta dig tillbaka mot, vilket kan vara skönt när du är i ett främmande land. Dessutom kan det vara billigare att åka via en förmedlare än att ordna sin plats på egen hand eftersom förmedlaren oftast har ett avtal med universitetet och flygbolag som ger rabatt på terminsavgifter, boende, resan med mera.

En nackdel kan vara att urvalet ibland känns begränsat, både vad gällande universitet och länder.

Bli en ”freemover-student”
Vill du ordna med dina utlandsstudier helt själv och bli en så kallad ”freemover-student”? Du kommer då få en stor frihet att själv välja både plats och längd. Glöm inte bort att ordna allting själv innefattar mer jobb än du kanske innan tänkt, som bland annat ansökan, översättningar av betyg, resa och bostad. Du kan kontakta landets ambassad här i Sverige för att få mer information. 

2. Vad kostar det att studera utomlands?

Hur mycket pengar kommer att gå åt under din period med utlandsstudier? Räcker studielånet eller behöver jag ha en buffert? Du har säkert många frågor. Det är svårt att ge exakta siffror på vad det kostar att studera utomlands, då det är så individuellt, från skola till skola. Men det som garanterat kommer kosta dig pengar under din vistelse är:

  • Kursavgift: Det är vanligt att man som utlandsstudent får betala en kursavgift. Vad denna kursavgift ligger på är olika från skola till skola, utbildning och längd på utbildningen. Om du har bokat din resa via en förmedlare står priset ofta i svenska kronor, åker du själv får du omvandla priset till kronor.
  • Övriga skolkostnader: Kolla med den skola du ska studera på om det är andra kostnader som tillkommer utöver kursavgiften. Det kan handla om anmälningsavgifter, teknikavgifter och kostnader för kurslitteratur.
  • Boende: Boendekostnaden är något som kan dra iväg. Kolla upp vart du ska bo i tid. Räcker pengarna eller behöver du kolla på ett billigare alternativ? Vill du bo i värdfamilj, dela lägenhet eller kanske på campus (om det finns)? Se till din budget, vad du faktiskt har råd med, så att du fortfarande har råd att leva under din vistelse.
  • Mat och nöjen: Detta kan vara svårberäknat, men det är ändå något dina pengar kommer gå till, så se till att göra en ungefärlig budget, så du vet om du kommer ha råd.
  • Resor och försäkring: Vad kommer resorna till och från din studieort att kosta? Kommer du behöva köpa busskort? Kolla upp detta innan så kommer inte utgiften som någon överraskning. En försäkring är också viktigt, hör med ditt försäkringsbolag vad det skulle kosta och hur du tecknar en försäkring för utlandsstudier i Europa eller övriga världen. Glöm inte bort att du kan söka merkostnadslån från CSN för bland annat resor och försäkringar. Läs mer här.

Försök att summera vad just din resa kommer kosta så att du är väl förberedd och även har sparat ihop en buffert för oförutsedda utgifter.

3. Hur hittar jag eget boende utomlands?

Det bästa om du vill hitta eget boende utomlands är att börja i tid hemifrån. Leta på webbsidor som förmedlar studentboenden och använd dina kontaktnät på sociala medier – skriv på Facebook eller Twitter. Andra förslag är att kontakta den skola du ska börja på och fråga om det finns listor på privata hyresvärdar i området. Att skriva i forum är också bra – på studentum.se finns ett eget forum anpassat för just utlandsstudier. Lycka till!


4. Hur finansierar jag mina utlandsstudier?

Hos CSN (Centrala studienämnen) kan du ansöka om både bidrag och lån. Bidragsdelen behöver du inte betala tillbaka. Hur mycket du kan få beror på hur länge du har tänkt studera och i vilket land. Gör en preliminär uträkning här.

Antalet veckor du kan ta studielån minskar för varje år till och med det år du fyller 54. Detta gäller oavsett vilken nivå du studerar på. Från och med det år du fyller 55 kan du inte få lån eller bidrag. Du kan max få studiemedel i 240 veckor på heltid för högskoleutbildningar och andra eftergymnasiala utbildningar.

Du får inte heller glömma bort att du har rätt till merkostnadslån om du har extra kostnader i samband med studierna och tilläggsbidrag om du har barn.


5. Är min utbildning utomlands berättigad till studiemedel (CSN)?

För att du ska kunna få studiemedel, måste utbildningen du ska gå vara godkänd av Universitets- och högskolerådet eller av CSN. Kontakta Centrala studienämnden (CSN) och kolla om just din utbildning berättigar till bidrag och lån.

6. Hur ansöker jag om stipendium?

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om stipendium.

7. Behöver jag visum för att studera utomlands?

Du behöver inte visum eller uppehållstillstånd om du:

  • är svensk medborgare
  • ska studera i ett annat EU-land
  • studerar i max tre månader

Du måste däremot ha ett giltigt pass, ett svenskt ID-kort gäller inte.

Ska du studera mer än tre månader i ett EU-land har du rätt till uppehållstillstånd om du:

  • är inskriven vid en utbildning som är godkänd för svenska studiemedel.
  • har ett täckande sjukförsäkringsskydd och tillräckligt med pengar för att inte belasta landets socialförsäkringssystem.


Studera utanför EU?
Ska du studera i ett land utanför EU måste du ha ett visum. Det är landets ambassad som utfärdar visum, kontakta dem för mer information.


8. Hur kan jag få mina betyg översatta?

Om du går via en förmedlare hjälper oftast dem dig med översättningar av betyg, från svenska till engelska. Om du ordnar med dina utlandsstudier själv kan du testa att be din gymnasieskola att göra översättningen, ibland hjälper de till.

Universitetsbetyg går oftast att få på engelska direkt. Om du har andra betyg som behöver översättas kan du anlita en auktoriserad översättare.

Glöm inte bort att vissa universitet kräver certifierade kopior av dina betyg så ett tips är att be din skola om en extra kopia av betyget som de sätter en stämpel på.


9. Jag vet att jag vill studera utomlands men jag vet inte riktigt vart jag vill åka. Hur gör jag då?

Vad är syftet med dina utlandsstudier? Vill du lära dig eller bli bättre i ett språk, vill du få erfarenhet av att leva i en annan kultur, bygga personliga nätverk eller studera vid ett universitet? När du vet varför du vill åka är det lättare att ta reda på vilka länder den möjligheten finns i. Om du till exempel vill studera ett specifikt ämne vid ett universitet kanske denna möjlighet inte finns i alla länder, vilket begränsar dina val.


Hitta din utbildning utomlands här!


10. Kan jag studera till läkare utomlands?

I Sverige är det väldigt höga antagningskrav på läkarutbildningar, vilket gör att fler och fler svenska studenter letar sig utomlands för att ha en chans att komma in. Läkarutbildningar utomlands är likvärdiga de svenska, vilket gör att steget inte blir så stort. För att studera till läkare krävs det att du har ett slutbetyg från en gymnasieutbildning eller motsvarande. Du ska också ha uppnått ett visst resultat på ett språktest.

Läs mer om läkarutbildningar utomlands här!


Annonser