Kategori
Utbildningstyp
Ort

Läkarstudier utomlands – hur börjar man?

Har du hittat ditt kall, vill du bli läkare och arbeta med andra människors hälsa och välbefinnande? För att uppnå det blir det allt vanligare att svenska studenter uppfyller sina drömmar om att bli läkare utomlands. Där är konkurrensen om utbildningsplatserna inte är lika hård.

Uppfyll din dröm om att bli läkare!Om du är beredd att satsa helhjärtat så finns det absolut möjlighet att förverkliga dina drömmar om ett givande yrkesval. Men innan du beslutar vart du vill plugga så ska vi på Studentum dela med oss av några tips från Uri Cohen, filialchef för Medical Doctor International Studies i Stockholm, om sånt som kan vara bra att känna till innan flyttlasset går iväg ut i Europa.

Att studera medicin utomlands är krävande och utmanande men också enormt givande och tillfredsställande. I ditt framtida yrke har du andra människors välbefinnande och liv i dina händer. I slutändan är det en fråga om hur mycket du verkligen vill och hur mycket du är villig att satsa för att uppnå ditt mål.

Vilka är antagningskraven för läkarstudier utomlands och hur ser antagningsprocessen ut?

Ett godkänt gymnasiebetyg och ett relativt högt snitt är en förutsättning även för läkarstudier utomlands. Sen ser det lite olika ut beroende på vilken skola eller förmedlare du väljer att söka genom, men det är vanligt att ansökningsprocessen innehåller någon typ av inträdesprov eller antagningsintervju, som komplement till dina betyg.

Goda engelskakunskaper behövs också då medicinstudierna på de utländska universiteten hålls på engelska.

Ta kontakt med den skola du är intresserad av genom intresseformuläret på utbildnings- eller skolpresentationen så får du mer information om vad som gäller för just den skolan.

Uri passar även på att tipsa om så kallade förmedicinska kurser, som hjälper studenter att komma in på universiteten i Europa. Kursen förbereder dig för de stundande läkarstudierna.

Vilka är utbildningskostnaderna?

Räkna med att en hel utbildning kostar någonstans runt 500 000 kronor. Detta kan låta mycket men du får också garanterat valuta för varenda krona som du lägger ned på din utbildning. Dessutom är du berättigad till både bidrag och lån av CSN under hela studietiden.

Var noga med att kolla de exakta studiekostnaderna för den skola du är intresserad av redan innan du ansöker.

Leva och bo utomlands

Att studera utomlands ger en fantastisk möjlighet att uppleva olika kulturer och att träffa människor från hela världen som för en period lämnat sina hemländer för att uppnå en gemensam dröm om att bli läkare.

Innan du bestämmer dig för vilket land du vill bo och studera i finns det flera faktorer att tänka på:

Ekonomisk situation
Beroende på din ekonomiska situation kan det vara fördelaktigt att välj ett land med relativt låga levnadskostander, då slipper du vara orolig för pengar under studietiden. Polen och Rumänien är exempel, där ligger kostnaderna på runt 600 US$ per månad.

Vilken atmosfär vill du bo i?
Du väljer inte bara universitet, du väljer också din livsstil för de kommande åren. En del vill bo i storstäder medan andra föredrar mer tystlåtna och pittoreska platser. Fundera på hur du vill bo och vad som passar dig bäst så att du får ut det mesta av din studietid.

Avstånd och tillgänglighet från hemlandet
Detta är mindre viktigt än vad många studenter till en början tror menar Uri. Generellt sett åker studenterna hem endast när terminen är slut och detta gör att det inte spelar någon större roll om det är en två eller fyra timmar lång flygresa hem.

Kan man göra sin AT-tjänstgöring i Sverige trots att man pluggat utomlands?

Här är Uri extra tydlig:

– Ja det kan man absolut göra! Efter avslutad läkarexamen kan studenten söka AT-tjänstgöring på valfritt sjukhus, precis som när man söker vilket jobb som helst. Vi har flera tidigare studenter som genomfört sina studier utomlands och sedan gjort sin AT-tjänstgöring hemma i Sverige.

» Här kan du läsa mer om hur du efter avslutad utbildning går tillväga för att söka svensk läkarlegitimation
» Vill du läsa mer om läkarstudier utomlands kan du göra det här
» Här kan du hitta alla utbildningar till läkare som listas hos Studentum
» Här kan du läsa frågor ställda i vårt forum om läkarstudier utomlands

Du kanske också är intresserad av:

Hitta ditt yrke - Sjukgymnast

Publicerad: 2013-10-24

Jon Rømoen är en aktiv hockeyspelare som har både sett och upplevt värdet av proffesionell behandling av idrottsskador. Han har alltid varit intresserad av utbildning och hälsa. Därför satsade han på en karriär inom sjukgymnasik. Läs mer om Jon och hur det är att jobba som sjukgymast.

Tags: hitta ditt yrke , vård Läs mer

Att läsa en hel utbildning utomlands

Publicerad: 2014-05-27

En dubbel kandidatexamen från ett universitet i Sydney och ett utbytesår i Sydamerika. Det kan Mikaela Nikolausson, 26, snart skriva på sitt CV. Och hon har höga ambitioner inför framtiden.
– Jag hoppas få jobb på FN:s huvudkontor i New York.

Tags: språk , studera utomlands Läs mer

Hitta ditt yrke - Osteopat

Publicerad: 2013-10-24

Martin Ryman är 35 år, och bor med sina två barn i Göteborg. Martin har tidigare jobbat som matte- och fysiklärare på högstadiet. Han har även utbildat sig och jobbat som massageterapeut men tog steget att börja läsa till osteopat eftersom han ville lära sig mer och få djupare kunskaper inom kroppens fysiologi och anatomi.

Tags: hitta ditt yrke , vård Läs mer

Kommentarer:


Logga in
Available educations
Studentum Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se