Kategori
Utbildningstyp
Ort

Johanna upplevde "Det glada livet" i Costa Rica

”Det glada livet” i Costa Rica

Efter att ha tagit studenten 2008 var frågorna många för Johanna Niva. Vad ville hon göra nu - plugga vidare, jobba eller kanske resa? Hon fick snart ett jobb i en butik hemma i Västerås där hon jobbade heltid medan hon funderade över livet och sparade pengar.

Johanna surfar i Costa RicaNär två av Johannas nära vänner kom tillbaka efter tre månader i Ecuador där de pluggade spanska, bodde i värdfamilj och volontärjobbade blev hon mycket inspirerad att själv utforska Centralamerika.
– När de berättade om sitt livs bästa upplevelse blev jag inspirerad och började söka information på nätet om Syd- och Centralamerika, berättar Johanna. Jag hittade en sida om Costa Rica och blev genast intresserad. Costa Rica beskrevs som ett surfparadis med vattenfall och vita stränder där man kunde göra allt från äventyrsupplevelser som rafting, vulkanvandringar och djungelsafari till yogaretreats och salsadans. Johanna blev framförallt lockad av den färgstarka kulturen, musiken och dansen.

Costa Rica är enligt UD också ett av de säkrare länderna i Centralamerika dit många turister åker.
– Det kändes tryggt att veta eftersom jag skulle resa ensam, berättar Johanna.

Costa Ricas rika kultur

Johanna kontaktade samma företag som vännerna hade bokat sin resa med, och det visade sig att de arrangerade språk- och äventyrsresor även till Costa Rica. Ungefär ett år efter studenten bokade Johanna en fem månader lång resa till Syd- och Centralamerika, inklusive en fyra veckor lång språkresa till strandorten Manuel Antonio för att studera spanska och bo i en värdfamilj.
– Jag har alltid varit intresserad av språk, resor och att uppleva andra kulturer. En språkresa kombinerade allt det med roliga utflykter och aktiviteter. Det lät så spännande att lära mig spanska, gå en salsakurs, surfa och göra något helt nytt!

Johanna Niva reste till Costa Rica 2009Det bästa med att åka på språkresa tycker Johanna var att lära sig ett helt nytt språk flytande. Att bo i en värdfamilj innebar hon fick möjligheten att verkligen lära känna landets kultur på riktigt. Möjligheten att kombinera språkresan med sol och bad var såklart också en stor fördel.
– Efter språkresan reste jag runt i landet och övade på spanskan, träffade nya människor, besökte häftiga platser, surfade, låg på stranden och bara hade semester!

”Det var det bästa som kunde hänt”

Den första tiden i Costa Rica var den största utmaningen för Johanna att hon inte kunde språket. Bara sonen i värdfamiljen pratade engelska och det var svårt att kommunicera.
– Så här i efterhand var det nog det bästa som kunde ha hänt, för då blir man tvungen att lära sig språket, säger Johanna. Efter fyra veckors spanskastudier kunde jag grunderna i språket och kunde kommunicera tillräckligt bra för att göra mig förstådd och resa runt i landet.

Kostnader

Johannas språkresa kostade ca 16 000 SEK inklusive fyra veckors spanskakurs, fyra veckors boende i familj med frukost och middag varje dag samt upphämtning på flygplatsen. Flygbiljetten kostade ca 8 000 SEK tur och retur. Utöver det köpte hon en reseförsäkring för de fem månader hon skulle vara borta, som kostade 3500 SEK. Tänk på att för resor som är kortare än 45 dagar behöver man oftast inte köpa till någon extra reseförsäkring, eftersom det ingår i hemförsäkringen. Sammanlagt kostade språkresa, flygbiljett och reseförsäkring 28 580 SEK.

Pura Vida!

Johanna NivaEfter resan har Johanna varit tillbaka i Costa Rica flera gånger, och även bott där i perioder. Idag studerar hon ett kandidatprogram i kommunikation vid Lunds Universitet, och planerar att åka tillbaka till Costa Rica efter examen för att utbilda sig till yogainstruktör. Landet har för alltid en speciell plats i Johannas hjärta.
– Jag skulle rekommendera alla som är intresserade av att lära sig spanska, möta den latinamerikanska kulturen, surfa, dansa salsa, är äventyrslystna och vill uppleva paradiset att åka till Costa Rica, säger Johanna. I Costa Rica använder man uttrycket ”Pura Vida” som en hälsningsfras såväl som ett motto för den Costaricanska livsstilen och det betyder ”Det glada livet”.

Vill du också uppleva Costa Rica? Hitta din utbildning i Costa Rica här! 

Du kanske också är intresserad av:

Volontärarbete med vilda djur i Bolivia

Publicerad: 2014-05-27

Pumor, jaguarer, apor, ozelots och papegojor var Catrines vardag när hon arbetade som volontär i Amazonas djungel i Bolivia som 21-åring.
– Jag fick promenera runt själv i stora vilda djungeln med ett rovdjur som min bästa vän, säger Catrine.

Läs mer

Sanna åkte på utbyte utomlands

Publicerad: 2014-05-27

Efter ett år som utbytesstudent i Mexiko City blev Sanna oändligt många minnen, vänner och erfarenheter rikare.
– Jag lärde mig ett nytt språk och fick vänner för livet. Jag är verkligen glad att jag tog chansen och vågade åka!

Läs mer

Hitta ditt yrke - Språklärare

Publicerad: 2016-05-31

Sophie, 23, har rest mycket under sin uppväxt och har sedan länge siktet inställt mot en internationell karriär. Genom en intensiv språkutbildning i Boston, USA med EF Internationella Språkresor utvecklade hon sin engelska ytterligare. Väl hemma i Sverige har hon jobbat extra som engelskalärare för barn.

Läs mer

Kommentarer:


Logga in
Available educations
Studentum Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se