Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Receptarieprogrammet

Uppsala Universitet, i Uppsala
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Uppsala
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Om utbildningen

Som receptarie jobbar du med kommunikation och rådgivning kring läkemedel och deras användning. Du förstår hur läkemedel påverkar människokroppen och förklarar för patienten varför vissa läkemedel ger bättre effekt. Receptarieprogrammet vid Uppsala universitet ger dig även insikt i etiska aspekter och samhällsfrågor, som till exempel utmaningar kring antibiotikaresistens.

Receptarieprogrammet är en treårig utbildning med fokus på läkemedelsanvändning ur olika perspektiv. Inom huvudområdet farmaceutisk vetenskap studerar du läkemedels verkningsmekanismer, beredning, egenskaper och toxiska effekter. Du lär dig även om användning, egenvård och att kommunicera på ett bra sätt. Exempel på kurser är Farmakologi eller Galenisk och fysikalisk farmaci.

På din väg mot att bli expert i läkemedelsanvändning studerar du även farmaceutisk kemi. Du lär dig den kemiska bakgrunden till varför ett läkemedel påverkar dig på ett visst sätt och vad som händer i kroppen. I utbildningen får du även tillämpa dina kunskaper under praktik på apotek.

Programmet leder till en receptarieexamen, vilket är en yrkesexamen. Efter examen kan du ansöka hos Socialstyrelsen om den legitimation som krävs för att arbeta som receptarie inom apoteksväsendet och övrig hälso- och sjukvård.

Receptarieexamen förbereder dig exempelvis för information och rådgivning kring läkemedel samt arbetsledande verksamhet inom apoteksväsendet.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D

Examen & Intyg

Kandidatexamen, Receptarieexamen
Uppsala Universitet
Box 256
751 05 Uppsala

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...

Läs mer om Uppsala Universitet och visa alla utbildningar.

Highlights