Vill du plugga utomlands? Åk på ett utbyte!

Else Mikkelsen Båge pluggar medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik vid Uppsala universitet. Hösten 2018 gjorde hon ett utbyte inom programmet och åkte till Skottland för att studera på The University of Edinburgh. Läs mer om hennes upplevelse här!
Artikeln är ett gästinlägg skriver av Studentjob.

Else Mikkelsen Båge läser kandidatprogrammet i medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik vid Uppsala universitet. Hösten 2018 gjorde hon ett utbyte inom programmet och åkte till Skottland för att studera på The University of Edinburgh. På fyra månader fick hon uppleva en helt ny stad, lära sig hur det är att plugga utanför Sverige och framförallt fick hon minnen för livet.

Att åka på en utbytestermin är någonting som alla borde göra om de får möjligheten. Det menar iallafall Else när hon upprymt berättar om sina månader i Skottland. För Else var beslutet att göra en utbytestermin lätt – efter att ha bott i Uppsala i hela sitt liv kände hon sig helt enkelt redo för nya utmaningar!

När alla Erasmus-dokument var ifyllda, boendet hittat och väskan packad flög Else iväg till Edinburgh för att plugga tre kurser inom sociologi och ekonomi i fyra månader. Dessa kurser är hon inte behörig till hemma i Sverige, så redan där öppnade utbytesterminen upp helt nya dörrar! Med ett helt annat kursutbud och regler gällande behörighet är utbytesterminen alltså en perfekt möjlighet att komplettera sin utbildning med ämnen man inte kan läsa hemma.

plugga utomlands genom utbyte!

Else berättar också om hur hennes engelska förbättrades. Trots att hon både läst en kurs i engelska på universitetet och arbetar i en engelsk bokhandel, så kände hon inte att hon hade det naturliga flytet i språket som hon har nu efter sin tid i Edinburgh.

– Det blir mer naturligt, man babblar på istället för att tänka för mycket på hur man formulerar sig. Blir det fel så blir det fel, folk förstår oftast ändå!

Det annorlunda kursutbudet och den förbättrade engelskan är bara två anledningar till varför man borde göra en utbytestermin, men den största är såklart att man får bo i ett helt nytt land. Att uppleva en ny stad och att faktiskt få känna sig hemma i en annan kultur var det absolut bästa enligt Else.

– Staden kändes snabbt som hemma, och det är kul att ha ett home away from home! När folk kom på besök från Sverige visste jag exakt vad jag ville visa dem och kände att jag hade koll på mer grejer än bara de typiskt turistiga aktiviteterna.

Om du är sugen på att åka på utbyte har Else sammanställt 4 tips som kan vara hjälpsamma:

  1. Förbered dig på att det kommer bli dyrt. Detta gäller både praktiskt och mentalt. Gå in med inställningen att du kommer behöva spendera pengar på ditt utbyte, spara ihop till en “nöjeskassa” innan och se till att du inte begränsar dig själv upplevelsemässigt. Det kommer gå fort, så försök göra så mycket som möjligt under tiden. Spara in pengar på att till exempel laga matlådor, ta med dig eget kaffe till föreläsningarna i termos (många bäckar små!) eller rent utav skaffa ett extrajobb och spara den lönen.

  2. Våga fråga! Se till att du får svar på allt du undrar över gällande utbytet genom att fråga utbytessamordnaren på din skola hemma i Sverige eller dit du ska. Gå på informationsträffar! Kolla också runt med vänner och bekanta som kanske varit på utbyte tidigare, de brukar sitta på mycket värdefull information om hur man fyller i Erasmus-blanketter eller hur man hittar boende på bästa sätt.

  3. Bjud in dig själv till saker. Detta gäller när du väl är där. Även om det kan låta väldigt drygt och osvenskt, är det ofta så man skaffar nya kompisar. De flesta tycker ofta bara att det är kul! The more the merrier liksom.

  4. Åk på utflykter! Universiteten anordnar ofta saker för sina utbytesstudenter, se till att kolla upp detta och var med på det. En av höjdpunkterna på Elses termin var resan till högländerna som skolan arrangerade, därför vill hon trycka lite extra på den här punkten. Ett utbyte går fort, så se till att du verkligen får uppleva så mycket du bara kan!

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av StudentJob.se, en jobbportal för studenter och unga arbetssökande. Där finns tjänster inom alla möjliga yrkesbanor, så om du behöver lite extra klirr i kassan inför utbytesterminen kan du kolla in de lediga jobben där!


Annonser