Tjänstledighet för studier 

Tjänstledighet för studier är ett alternativ för dig som är yrkesverksam och vill börja plugga, utan att behöva säga upp dig eller plugga och jobba samtidigt.

Är du anställd men sugen på att söka en utbildning? I många fall kan du ha möjlighet att ta tjänstledigt för att studera. Här går vi igenom vad du behöver veta om tjänstledighet för studier. 

Att ta tjänstledigt för studier kan vara en bra idé om du vill börja plugga utan att behöva säga upp dig från ett nuvarande jobb. Du få ingen lön under tiden du är tjänstledig, men du behåller tryggheten av att återvända till arbetet efter utbildningen. 

Det finns en lag som heter Lag om arbetstagarens rätt till ledighet för utbildning (1974:981). I den kan du läsa mer om din lagliga rätt till tjänstledighet för studier. I stora drag säger lagen att din arbetsgivare är skyldig att ge dig tjänstledighet för att plugga om du varit anställd en viss tid. Men det finns vissa villkor som behöver ha koll på. 

För att få tjänstledigt för studier behöver du uppfylla de här villkoren:

🕑 Du måste varit anställd en viss tid. 

Du ska ha varit anställd hos din arbetsgivare de sex senaste månaderna eller sammanlagt tolv månader de senaste två åren. 

📋 Du måste välja en utbildning med en fastställd studieplan. 

Du kan alltså inte få tjänstledigt för självstudier, exempelvis att plugga inför högskoleprovet, eller hobby- eller fritidskurser som exempelvis segling eller musikkurser. 

📍 Du måste stanna kvar på samma utbildning. 

Godkännandet kommer att gälla specifikt den utbildning du ansökt om tjänstledighet för. Du får alltså inte byta utbildning under tiden. 

Om du vill veta mer om tjänstledighet för studier i just ditt fall är det alltid en bra idé att prata med en expert på arbetsrätt. Du kan kontakta ditt fackförbund för att få mer information och råd. 

Så ansöker du om tjänstledighet för studier 

Om du vill ta tjänstledigt för att studera behöver du lämna in en ansökan, eller begäran, om det till din arbetsgivare. I den skriver du vilken utbildning du ska gå och hur länge du ska vara ledig.  

Du kan vara tjänstledig för studier på antingen heltid eller deltid (exempelvis 50 procent eller 80 procent). Om du väljer deltid så jobbar du den tiden du inte studerar. 

💡 Tänk på att ansöka om tjänstledighet i god tid. Arbetsgivaren ska få en viss framhållning för att kunna planera för att täcka upp din tjänst. Därför får arbetsgivaren skjuta upp tjänstledigheten från det att du lämnat in din ansökan. Hur lång tid det handlar om kan variera från sex månader till två år. 

  • Upp till sex månader gäller om du har kollektivavtal (om facket inte godkänner längre uppskjutning). 
  • Upp till ett eller två år (beroende på utbildningens längd) gäller om du inte har kollektivavtal. 

💡 Se till att du ansöker med förutsättning att du kommer in på din utbildning, annars är det inte säkert att du kan fortsätta jobba istället för att plugga om du inte skulle komma in. 

Vad gäller under och efter tjänstledigheten? 

Din tjänstledighet kommer att gälla för den utbildning du söker för och tiden den tar. Du kan alltså till exempel söka tjänstledigt för en kortare kurs, men du kan också göra det för att studera ett helt program. Du får dock inte byta utbildning under tiden. 

Du får inte lön under din tjänstledighet. Du tjänar i regel heller inte in rätt till semesterlön (om du inte ska plugga SFI). Om du blir sjuk under din tjänstledighet har du oftast inte rätt till sjuklön de första 14 dagarna, men du kan ha rätt till sjukpenning om du är sjuk längre än så. Du kan kontakta Försäkringskassan för att ta reda på vad som gäller i ditt fall och hur din sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) påverkas av att du är tjänstledig för studier. 

Om du går en utbildning som stärker din ställning på arbetsmarknaden kan du ha möjlighet till omställningsstudiestöd från CSN. Genom det stödet kan du få bidrag för upp till 80 procent av din lön och möjlighet att låna upp resten. Här kan du läsa mer om omställningsstudiestödet och vilka villkor som gäller.

Efter utbildningen kan du gå tillbaka till ditt arbete. Beroende på hur länge du varit ledig kan det bli ett litet gap mellan avslutade studier och återgång till arbetet. Om du varit ledig längre än ett år gäller en månad, om du varit ledig över en vecka men mindre än ett år gäller 14 dagar. Om du varit ledig i mindre än en vecka kan du gå tillbaka omedelbart. 

I vissa fall finns undantag 

Det finns några fall där vissa krav eller villkor för tjänstledigheten är undantagna. Det gäller till exempel om du ska plugga SFI (svenska för invandrare) eller om du ska gå en facklig utbildning. 

  • Om du tar tjänstledigt för att gå SFI tjänar du in semesterlön under din tjänstledighet.  
  • Om du tar tjänstledigt för att gå en facklig utbildning, alltså en utbildning som avser facklig verksamhet, gäller inte kravet på att ha varit anställd en viss tid. 

Frågor och svar om tjänstledighet för studier 

Får min arbetsgivare neka mig tjänstledighet för studier? 

Om du uppfyller villkoren kan din arbetsgivare i regel inte neka dig tjänstledighet för studier. 

Får jag plugga vad jag vill? 

Ja, så länge det finns en fastställd studieplan. Studierna du söker tjänstledigt för måste inte vara knutna till ditt arbete. Däremot kan du inte söka tjänstledigt för fritidskurser eller hobbykurser. 

Kan jag avbryta min tjänstledighet och gå tillbaka till jobbet? 

Ja, men det är inte säkert att du kan gå tillbaka till jobbet direkt. Du kan behöva vänta 14 dagar eller upp till en månad, beroende på hur länge du tagit tjänstledigt. 

Får jag lön under min tjänstledighet? 

Nej. Däremot kan du ha rätt till studiestöd eller omställningsstudiestöd från CSN. 

Kan jag extrajobba hos min arbetsgivare eller annan arbetsgivare under till exempel lov och helger? 

Det beror på om du avtalat det med din arbetsgivare. Arbetsgivaren är inte skyldig att erbjuda dig arbete under din tjänstledighet. Om du skulle vilja extrajobba hos en annan arbetsgivare måste du komma överens om det med din primära arbetsgivare först. Om du vill jobba under till exempel lov kan det vara ett alternativ att ansöka om tjänstledighet uppdelat på flera perioder. 

Kan jag få andra uppgifter när jag kommer tillbaka från min ledighet? 

Du ska få samma eller likvärdiga uppgifter som du haft innan. Om det exempelvis skett en omorganisering på företaget under tiden du varit borta kan det hända att du får andra arbetsuppgifter. 

Kan jag plugga utomlands under min ledighet? 

Ja, det finns inget i lagen som säger att du inte kan göra det – så länge det finns en fastställd studieplan. 

Kan jag bli uppsagd för att begära tjänstledigt? 

Nej, din arbetsgivare får inte säga upp dig enbart för att du begär eller utnyttjar din rätt till tjänstledigt för studier. 

Utbilda dig utan att ta ledigt 

Ett alternativ till att ta tjänstledigt för studier är givetvis att jobba och studera samtidigt. Då behöver du säkerställa att utbildningens upplägg fungerar ihop med dina arbetstider och att till exempel seminarier och möten inte krockar. Det finns mängder av flexibla utbildningar där du själv kan lägga upp studierna så att det passar ditt schema. 

Här hittar du korta YH-utbildningar – flexibla upplägg på vidareutbildningar 

Här hittar du alla utbildningar som ges på distans 

Källor: Fackförbund.nu, vision.se, unionen.se, riksdagen.se , forsakringskassan.se

 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser