Grundläggande behörighet – ett begrepp med flera betydelser

Vad innebär egentligen grundläggande behörighet och hur skiljer det sig åt beroende på vilken slags utbildning du vill söka? Vi reder ut skillnaderna och du hittar dina svar här!

Ska du söka en utbildning? Då kan det vara bra att veta vad som gäller kring behörighet. För att komma in på en universitet- högskole- eller yrkeshögskoleutbildning behöver du ha något som kallas för grundläggande behörighet. Det många inte vet är att det betydelsen av grundläggande behörighet skiljer sig åt om det gäller universitet och högskola eller yrkeshögskolan. Nedan reder vi ut skillnaderna så att du har stenkoll på vad som gäller.

Grundläggande behörighet till universitet och högskola

För att studera på universitet och högskola behöver du ha grundläggande behörighet och oftast även särskild behörighet.

På universitet och högskola innebär grundläggande behörighet följande:

  • gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program eller
  • gymnasieexamen från ett yrkesprogram med godkänt (lägst E) i svenska 2 och 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 samt i engelska 6

OBS! Från och med hösten 2023 kommer yrkesprogrammen automatiskt bli högskoleförberedande. Det innebär att oavsett om du läser ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program efter hösten 2023 kommer du att få grundläggande behörighet till universitet och högskola. 


Särskild behörighet innebär att det finns särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens område. Det betyder oftast att du måste ha läst vissa gymnasiekurser, men kan också innebära krav på arbetslivserfarenhet, arbetsprover eller högskolekurser. Läs mer om särskild behörighet här!

Grundläggande behörighet på yrkeshögskola

Grundläggande behörighet på yrkeshögskolan skiljer sig en del från universitet och högskola. Ett exempel är kraven på svenska och engelska lägre än när du ansöker till universitet och högskola. Det betyder att du som gått ett yrkesprogram på gymnasiet uppnår grundläggande behörighet.

Du är behörig att antas till en utbildning på yrkeshögskolan om du uppfyller något av följande:

  1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
  2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
  3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
  4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen


Punkt fyra – reell kompetens

Punkt fyra, som innebär att du kan bli behörig på andra sätt än genom betyg, är speciellt för yrkeshögskolan (reell kompetens finns även på högskola och universitet, men används inte i samma utsträckning). Människor bär med sig olika kunskaper och kompetenser, en del har fått dessa via formell utbildning, till exempel gymnasie- eller högskoleutbildning. Andra kan ha fått sina kompetenser från arbete, föreningsverksamhet eller kurser på fritiden - detta kallas reell kompetens. 

Grundläggande behörighet genom gymnasieexamen från yrkesprogram

Om du har en gymnasieexamen från ett yrkesprogram (från 2014 och framåt) så uppfyller du kraven för grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Det innebär att kraven på svenska och engelska är lägre för grundläggande behörighet till yrkeshögskolan än till högskolan. Från och med hösten 2023 blir du som har en gymnasieexamen från ett yrkesprogram även behörig att studera på universitet och högskola. 

Grundläggande behörighet genom studier på folkhögskola

Även du som studerat på en folkhögskola kan i vissa fall uppnå grundläggande behörighet för att plugga på yrkeshögskolan.

Om du har gått en utbildning vid folkhögskola uppfyller du den grundläggande behörigheten om du läst något av följande:

  1. En treårig utbildning
  2. En tvåårig utbildning som bygger på minst ett års studier i gymnasieskolan
  3. En tvåårig utbildning som bygger på grundskolan och minst ett års yrkesverksamhet
  4. En ettårig utbildning som bygger på minst två års studier i gymnasieskolan


Det krävs också att du har kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande gymnasiala kurser:

  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
  • Engelska 5
  • Matematik 1a, b eller c
  • Historia 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Samhällskunskap1a1

Källa: yrkeshogskolan.se, antagning.se

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser