Författaren Bo Tonnquist om projektledning och rollen som projektledare

Studentum.se har pratat med Bo Tonnquist, erfaren författare och föreläsare inom projektledning. Bo har också varit med och tagit fram en grundläggande projektledarutbildning på distans som nu erbjuds av Adding Value Consulting AB. Här delar Bo med sig av sina insikter och framtidsspaningar inom projektledning.

Bo Tonnquist

Adding Value Consulting AB erbjuder nu en grundläggande utbildning inom projektledning som tagits fram tillsammans med några av Sveriges främsta experter. Här delar författaren bakom kurslitteraturen, Bo Tonnquist, med sig av sina insikter och framtidsspaningar inom projektledning.

Bo Tonnquist är en av Sveriges mest erfarna författare inom projektledning och föreläser även flitigt på flera universitet, högskolor och utbildningsföretag i landet. Under sina år har han samlat på sig lång operativ erfarenhet inom både projektledning, marknadsföring och verksamhetsutveckling.

Bo är aktuell med den åttonde utgåvan av boken Projektledning, som även ligger till grund för Adding Value Consultings utbildning Projektledare.

Kan du berätta lite om din bok Projektledning?

– Då området projektledning hela tiden utvecklas har jag gått igenom alla delar av min bok för att säkerställa att innehållet är aktuellt och följer förändringar inom internationell standard.

– I den senaste upplagan har jag bland annat skrivit mer om projektbaserade verksamheter jämfört med agila flödesbaserade verksamheter. Delarna som rör planeringskedjan är också förtydligad liksom hur man sätter samman projektgrupper och utvecklar team.


Projektledarutbildning på distans

I samarbete med Adding Value Consulting AB har Bo Tonnquist tillsammans med andra specialister tagit fram en projektledarutbildning som går att läsa helt på distans.

Målet är att erbjuda en grundläggande utbildning inom projektledning som också är tillämpningsbar i alla typer av branscher och organisationer. Utbildningen kräver inga förkunskaper, och riktar sig både till de som funderar på att bli projektledare och till de som redan deltar i eller leder projekt. 

Finns det en projektledarkurs specifikt anpassad för en bransch? 

– Det finns idag ett flertal specialiserade projektledarutbildningar för olika branscher, liksom det finns ett antal olika befattningar, exempelvis teknisk projektledare, IT-projektledare, byggprojektledare, projektör och produktionsledare. Det som framförallt skiljer är specifik specialistkompetens man behöver behärska i branschen som egentligen inte ingår i projektledarrollen.

– Projektledare är en generalistroll som i princip är likadan oavsett bransch och projekt. Det är därför det finns internationella certifieringar som ser lika ut i hela världen.

Får man jobb efter den här utbildningen? Vilken kompetens efterfrågas av företag och organisationer idag vad gäller projektledare?

– Det finns ingen garanti att få ett jobb efter att ha genomgått en utbildning, men chanserna ökar om man valt rätt. Jag anser att projektledning idag är en viktig nyckelkompetens som man har nytta av oavsett var man jobbar någonstans.

Gå en projektledarutbildning på distans


Agila metoder inom projektledning

Som verksam konsult har Bo lång erfarenhet av att hjälpa organisationer att utveckla och implementera projektorienterade arbetssätt och agila metoder. Agila metoder eller agila arbetssätt är något som idag ofta hyllas av sakkunniga som ett framgångskoncept. Utbildningen Projektledare ägnar också ett helt avsnitt åt detta begrepp.

Hur ser du på trender som “agilt” och agila metoder inom projektledning? 

– Inom IT-branschen är agila arbetssätt det som dominerar. Så gott som all mjukvaru- och systemutveckling sker idag agilt. Men kom ihåg att agila metoder är inte samma sak som projektmetodik. De är inte utbytbara utan kompletterar varandra. Ibland passar ett agilt synsätt och ibland ett mer traditionellt projektsynsätt.

Vad tycker du företag och organisationer ofta saknar idag som din bok och utbildningen Projektledare kan bidra med?

– Bristande beställarkompetens är det allvarligaste hotet mot att lyckas med projekt. De som tar beställarrollen och som sitter i styrgrupper bör se till att de är mer pålästa på den metodik eller modell som används inom företaget och förstå sin roll bättre. Jag efterlyser bättre och tydligare delegering och ansvarstagande, hela vägen upp till ledningen.


Annonser