Uppskattad ingenjörsutbildning

Collegeingenjör med inriktning maskinteknik på Berzeliusskolan är en mycket bred utbildning som förbereder studenterna för det kommande arbetslivet. Här får de kunskaper inom allt från konstruktion till produktion, produktionsekonomi och miljöteknik för att nämna några ämnen. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att jobba som bland annat produktionstekniker, CAD-ritare, produktutvecklare eller konstruktör.

Berzeliusskolan

Cecilia_Berzeliusskolan2Cecilia Schultz är tjugoett år gammal och går nu sin andra termin på Berzeliusskolan. Hon har tidigare gått natur på De Geer gymnasiet i Norrköping och jobbat på bemanningsföretag. Studierna bestämde hon sig för när hon insåg att det skulle bli svårt att hitta ett givande och utvecklande jobb utan vidare utbildning.

- Jag märkte att när man väl kommer ut i arbetslivet finns de inte många utvecklande jobb att få om man inte har en utbildning. Jag ville snabbt ut i arbetslivet med både goda erfarenheter inom teori som praktik. Jag vill komma in på ett företag där man trivs så man kan jobba på sin karriär medan man är ung.

Tjejer och teknik - uppskattad kombination
Cecilia är mycket nöjd med sitt val. Det är stor efterfrågan på de som gått utbildningen och speciellt för de få tjejer som finns. Cecilia säger:

- Vi försöker locka tjejer till utbildningen då det är brist på tjejer inom näringslivet. De företag vi varit ute på hittills har verkligen uppskattat att det är lite tjejer i farten inom industrin.

Cecilia var ute efter något som inte skulle ta för lång tid och som var yrkesinriktat och praktiskt. Det var precis vad hon hittade på Berzeliusskolan. Hon säger:

- Jag valde den här utbildningen dels för att det är en kortare utbildning med mycket praktik inlagt i schemat. Just dess nisch på industri och design känns som en väldigt modern och utvecklande utbildning. En tredjedel av utbildningstiden är praktik och det ser jag som en stor fördel då det leder till många bra kontakter. Eftersom vi läster teknik och allt i dagens samhälle hela tiden ska utvecklas känns det som jag har en trygg arbetsmarknad framför mig.

Dessutom känner Cecilia att studenterna får ett mycket bra stöd från skolan och lärarna omkring dem. Alla är mycket kompetenta och håller daglig kontakt med sina studenter.

Ny stad och nya utmaningar
För att starta utbildningen kunde Cecilia inte bo kvar hemma i Söderköping - det blev för långt att pendla. Istället flyttade hon in till Norrköping.

- Det är väldigt bra förbindelser med både pendeltågen och bussar. Sedan är det bara 10 minuters gångavstånd från resecentrum till skolan. Jag spelar basket i Norrköping och har alla mina vänner där så jag ville inte flytta till Linköping. Utelivet i Linköping är väldigt bra med många klubbar med studentvänliga priser så de blir även en del kvällar i Linköping.

Utöver utbildningen extrajobbar Cecilia inom hemtjänsten. Här får hon möjlighet att göra något annat och dessutom hjälpa människor. Drömjobbet för framtiden ser hon klart framför sig. Cecilia säger:

- Mitt drömjobb är att få jobba med något där jag betyder något för företaget. Jag skulle gärna jobba som produktutvecklare där man får prova och studera sig fram. Säljare är även något som lockar då jag tycker om att ha kontakt med människor och resa runt till olika platser. Kommunikationskursen har inspirerat mig mycket så den biten hoppas jag kunna utvecklas inom och jobba med.

Som följd är det en självklarhet för Cecilia att rekommendera utbildningen till andra - speciellt tjejer som hon redan påpekat. Hon känner att utbildningen öppnar många möjligheter. Den riktar sig mot stora företag såsom Siemens, BT och Saab med industrier världen över och driver en produkt från idé till slutprodukt. Det är en smart och väl genomtänkt utbildning med mycket praktik som gör studenterna eftertraktade på arbetsmarknaden.

Dessutom har de under utbildningen fått många positiva reaktioner.

- Vi har gjort många roliga och intressanta studiebesök där man då blir väldigt varmt bemött. Att få så många positiva och drivande reaktioner av företagen runt om i Östergötland är väldigt roligt. Våra praktiska övningar ger dagligen nya utmaningar vilket vi här gillar.