YH-utbildning

Specialistutbildad undersköterska inom demensvård

TUC Yrkeshögskola, i Tranås (+1 orter)
Längd
200 YH-p (halvfart under knappt 2 år)
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
januari 2025 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
200 YH-p (halvfart under knappt 2 år)
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
januari 2025 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Specialistutbildad undersköterska inom demensvård

Vill du specialisera dig och utvecklas i din roll som undersköterska? Möter du många människor med demenssjukdomar och vill kunna stötta individer och deras familjer? Då är detta utbildningen för dig. Du får fördjupad yrkeskompetens att arbeta med personer med demenssjukdom. Du kan även fungera som handledare för personal och anhöriga. Utbildningen bygger på ett salutogent perspektiv, där vi fokuserar på de faktorer som stärker hälsan hos individen.

Utbildningen finns på distans med fysiska träffar i Tranås. Läs mer på vår hemsida.

Vad arbetar du med?

Du får kunskaper om olika demenssjukdomar och dess konsekvenser för individ, familj och samhälle. Du fördjupar dig i vilket stöd och vilka insatser som kan ges utifrån gällande lagstiftning, aktuella föreskrifter, nationella riktlinjer och kvalitetsregister. Olika traditioner, religioner och synen på döden kan ur ett etiskt perspektiv skilja sig åt och det är därför viktigt att lära sig de kulturella aspekterna.

Du lär dig använda miljön som hjälp, olika former av stöd när minnet sviktar och hur viktigt det är med levnadsberättelser. Samtidigt som du förstår matens betydelse för den demenssjukes välbefinnande som också är en viktig del. Den intensiva kunskaps- och teknikutvecklingen inom området medför ökade krav på all personal inom demensvården. Denna utbildning ger dig möjlighet att klara dessa ökade krav.

Efter examen kan du arbeta som specialistutbildad undersköterska inom demensvård, t ex inom en kommuns äldrevård, på gruppboende eller daglig verksamhet för personer med demens, inom demensteam, geriatrisk vårdavdelningar, minnesenheter eller utredningsenheter för diagnostisering av demenssjukdom. Du blir en resursperson för arbetskamrater, den demenssjuke och anhöriga. Efterfrågan på specialistutbildade undersköterskor inom vård och omsorg väntas öka kraftigt. Dessutom sker i hela landet stora pensionsavgångar då många som idag har denna kompetens försvinner. Den bästa förutsättningen att få dessa jobb har de som dels har en grundläggande baskompetens och dels en specialistkompetens.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en halvtidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 20 timmar/vecka på studier. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Tranås. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

För mer information om Specialistutbildad undersköterska inom demensvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

januari 2025

  • Distans med träffar
  • Tranås

januari 2026

  • Distans med träffar
  • Tranås

Utbildningens innehåll

  • Demenssjukdomar, 30 YH-p
  • Etik, bemötande och värdegrund, 25 YH-p
  • Examensarbete, 10 YH-p
  • Ledarskap & kollegial handledning, 25 YH-p
  • Kulturella aspekter i samband med sjukdom och död, 20 YH-p
  • LIA, 15 YH-p
  • Metoder i arbetet med personer med demens, 25 YH-p
  • Näring för god vård och omsorg, 15 YH-p
  • Omsorg och omvårdnad ur ett salutogent perspektiv, 25 YH-p
  • Välfärdsteknik i vård & omsorg, 20 YH-p

Reportage

Yrkesinspiration: Undersköterska, demensvård

TUC Yrkeshögskola

Eva Corovic är undersköterska sedan 16 år tillbaka och specialiserar sig nu inom demensvård. Hon vill hjälpa demenssjuka och deras anhöriga till en värdig och meningsfull vardag!

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Anatomi & fysiologi 1 eller Medicin 1
    • Psykologi 1
    • Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
    • Omvårdnad 1 och social omsorg 1 eller Vård och omsorgsarbete 1
    • Omvårdnad 2 och social omsorg 2 eller Vård och omsorgsarbete 2
  • Relevant yrkeserfarenhet som färdigutbildad undersköterska med patientnära arbetsuppgifter som omfattar minst ett år med en tjänstgöringsgrad på 100% eller minst två mer en tjänstgöringsgrad på 50%. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.

Alla behöriga sökande får genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet består av tre delar som mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga. Max nio poäng. 

Samarbeten med arbetslivet

Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden. Vi samarbetar med bla Attendo, Berzeli vård och omsorg, Humana Palliativt kompetenscentrum Region Östergötland, Region Jönköpings län, Vardaga äldreomsorg, Tranås Hemservice och Linköpings kommun.

”Det är viktigt med specialistkompetens inom demensvård. Eftersom undersköterskorna är närmast vårdtagaren oavsett organisation är kunskap om och identifiering av behov och symtomskattning oerhört viktigt för att ge optimal livskvalitet för vårdtagare”. Margareta Edenholm, Attendo Linköping

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen. 

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistutbildad undersköterska inom demensvård

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 1

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
1/5
Alice
01 nov 2022
Dålig skola

Hemsk skola. Undvik om ni kan. Förstår att de har svårt att få ihop tillräckligt med elever. Verkar som det är pengaintresset som styr mer än att ge en bra utbildning.

TUC Yrkeshögskola
07 nov 2022
Mycket tråkigt att läsa att du inte är nöjd. Vår målsättning och ambition är att höja d...
Visa mer
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights