Hitta ditt yrke - Idrottslärare

Många drömmer om en utbildning som ger en möjlighet att utöva sitt största intresse på jobbet. Studentum pratade med eldsjälen Rickard Håkanson, 42, från Kristianstad som utbildat sig till idrottslärare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Idag jobbar han som idrottslärare i Kristianstad, och för oss berättar han hur det är att ha sitt drömjobb.

Foto: Niclas BågenheimGIH"Jag upplevde några av de bästa åren i mitt liv på GIH!"



Många drömmer om en utbildning som ger en möjlighet att utöva sitt största intresse på jobbet. Studentum pratade med eldsjälen Rickard Håkanson, 42, från Kristianstad som utbildat sig till idrottslärare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Idag jobbar han som idrottslärare i Kristianstad, och för oss berättar han hur det är att ha sitt drömjobb.

Rickards utbildning

Namn: Ämneslärarprogrammet                                 SkolaGymnastik- och idrottshögskolan
Ort: Stockholm                                                               Längd: 5 - 5,5 år
Utbildningstyp: Högskoleutbildning                         Kostnad: Kostnadsfri

Läs mer om Ämneslärarprogrammet                 Beställ information

Rickard kommer ursprungligen från Åhus och har alltid haft ett stort idrottsintresse. År 1998 flyttade han till Stockholm för läsa tränarprogrammet vid GIH. Rickard valde sedan att komplettera sin utbildning och läsa vidare till ämneslärare på GIH för att få en ämneslärarexamen i Idrott och hälsa och förverkliga sin dröm att bli idrottslärare.

Det var ett medvetet val av Rickard att utbilda sig till idrottslärare, eftersom att det i princip var den enda möjligheten för honom att kombinera sitt intresse för idrott och hälsa med ett ”riktigt” yrke. Dessutom tyckte han att det verkade vara roligt att jobba med barn och ungdomar och inspirera dem till en aktiv livsstil.
– Jag höll på den tiden främst på med rodd och hade en stor passion för det. Men att jobba som roddtränare kan man inte leva på! Därför var valet att utbilda mig till idrottslärare självklart, berättar Rickard.

GIH - En speciell högskola med familjär stämningFoto: Niclas Bågenheim

GIH är en speciell högskola, berättar Rickard. Till skillnad från många andra universitet och högskolor läser man många kurser tillsammans med sin klass, vilket gör att det blir en mycket familjär stämning. 

– En av de bästa sakerna med GIH är absolut den familjära stämningen. Att man sedan får hålla på med det man älskar i en så kreativ miljö som på GIH gör att många, inklusive mig själv, upplever några av de bästa åren i sina liv där, berättar Rickard entusiastiskt.

Rickard har till och med efter sin examen hållit kontakten med GIH under åren, då han bland annat jobbat med alumnifrågor. År 2004 var han också med och startade Idrott- och hälsokonventet, ett fortbildningskonvent för bland annat verksamma idrottslärare. 
– GIH satte en sådan prägel på mig att jag inte riktigt kunde släppa det efter min examen, skrattar Rickard. Det familjära stämningen och den inspirerande miljön finns fortfarande där, konstaterar han.

Foto: Niclas BågenheimAtt arbeta som idrottslärare

Att få jobb efter sin lärarexamen var inga problem för Rickard. 
– Just det året jag tog examen fanns det ganska många idrottslärarjobb utannonserade, så jag upplevde aldrig att det var särskilt svårt. Men det går ju i perioder, ibland är det lättare och ibland svårare, beroende på hur arbetsmarknaden ser ut, säger Rickard.

På frågan vad som är det bästa med att vara idrottslärare svarar Rickard bestämt att det är för att man får jobba med barn och ungdomar. 

– Det är tacksamt att jobba med idrott och hälsa, som ofta är skolans mest populära ämne, säger Rickard och fortsätter: Det bästa med ämnet är att det är så viktigt, och det är roligt att försöka få ungdomarna intresserade av en aktiv livsstil.

På samma sätt är det också utmanande att vara lärare, menar Rickard. Det svåraste är att få med även de som inte är intresserade av idrott sedan tidigare, säger han och tillägger:
– Jag ser det som en utmaning att forma en ny undervisning efter skolans nya kursplaner och som verkligen inspirerar eleverna att till sig ny kunskap. Det är viktigt att man inte bara kör på i gamla mönster utan också ifrågasätter sitt eget arbetssätt ibland, tycker han.

Foto: Niclas BågenheimVem passar idrottsläraryrket för?

Funderar du på att bli idrottslärare? Om du har en passion för idrott och viljan att påverka och förändra ungdomars liv genom en aktiv livsstil passar du som idrottslärare, tycker Rickard.
– Det är egentligen inte A och O att du har ett idrottsintresse, menar Rickard, det viktigaste är att du älskar att arbeta med barn och ungdomar och tycker att det är roligt med fysisk aktivitet och hälsa. Och glöm inte bort att ha ett öppet sinne, påminner han.

Till de som funderar på att utbilda sig till idrottslärare har Rickard några viktiga tips och råd.
– Engagera dig inte bara i de praktiska bitarna under utbildningen utan försök att ta till dig även de teoretiska delarna. De är otroligt viktiga, det märker man senare under sin karriär!

Rickard avslutar med att varmt rekommendera GIH som utbildare av idrottslärarutbildningen.
– Skolan har ett starkt varumärke och är välkänt över hela landet. Din arbetsgivare kommer att värdera en examen vid GIH högt när det är dags att komma ut i arbetslivet!

Arkiv: Hitta ditt yrke


Annonser