Hitta ditt yrke - Hattmodist

År 2011 köpte Helene Ådahl Östergötlands enda kvarvarande hattaffär och bestämde sig för att bli hattmodist. Genom utbildningen Hantverkslärling fick hon möjlighet att utveckla sina kunskaper och driva sin verksamhet på riktigt! Läs mer om Helene och hennes resa här.

Helene ÅdahlHantverkslärling




 

"Det bästa med utbildningen är att man kommer direkt ut i verkligheten och får jobba med riktiga arbeten"


År 2011 köpte Helene Ådahl Östergötlands enda kvarvarande hattaffär och bestämde sig för att bli hattmodist. Genom utbildningen Hantverkslärling fick hon möjlighet att utveckla sina kunskaper och driva sin verksamhet på riktigt! Läs mer om Helene och hennes resa nedan. 

Helenes utbildning

Namn: Hantverkslärling
Ort: Distans
Utbildningstyp: YH-utbildning

Skola: Hantverkslärling
Längd: Ca 2,5 år (500 YH p)
Kostnad: Avgiftsfri och CSN-berättigad

Läs mer om utbildningen                                                 Lämna intresseanmälan

Vad heter du?
– Jag heter Helene Ådahl, utbildad programmerare, men arbetat som företagare i klädbranschen sedan 27 år tillbaka.

Vad utbildade du dig till inom Hantverkslärling?
– Jag har utbildat mig inom modistyrket som hattmodist.

Hur kom det sig att du valde den här utbildningen?
– På senhösten 2011 köpte jag Östergötlands enda kvarvarande hattaffär med gamla anor sedan 1879, och då min företrädare har mästarbrev, erbjöd hon sig att hjälpa till som mentor under en period. Perioden blev lite längre än tänkt, eftersom jag kände att det inte räckte att bara sälja, sy i foderband eller stocka ut hattar. Jag kände att mer kunskap skulle hjälpa mig till ännu bättre service för mina nya och gamla kunder. Jag sökte Hantverkslärlingsutbildningen och med hjälp av min företrädare så kunde utbildningen genomföras!

Månadens yrke: HattmodistÄr det svårt att få arbete efter utbildningen?
– Inom mitt yrke är det nog svårt om man inte har ett sidojobb, jag har ju redan affären som jag utvecklar även med färg och stilanalyser samt håller föredrag.

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa med utbildningen är ju att man kommer direkt ut i verkligheten och får jobba med "riktiga" arbeten, i mitt fall kom det kunder som både ville ha nytt uppsytt - såväl filthattar som sommarhattar och hårsmycken, men även reparationer och mindre ändringar - vilket har gjort den praktiska delen så unik!

Hur skulle du säga att det är att arbeta i ditt yrke?
– Jag tycker att det är en fröjd att gå till min hattaffär varje dag, jag älskar tyger, olika material för olika årstider, färger, form, jag gillar att hjälpa kunder, och jag tycker om att sälja, och det är viktigt att både köpare och säljare är nöjda när det blir affär! Det är också avkopplande att sy mellan kunderna i affären samtidigt som det ibland kan bli stressigt om det är många order på en gång under högsäsong i affären, men då syr jag efter stängning så allt blir klart i tid.

Månadens yrke: Hattmodist– Det som också är väldigt roligt är att många fler klär upp sig till fest i form av hatt eller hårsmycken (coiffer) och att få vara med och guida, hjälpa till när kunden har med klänning eller annat plagg som ska matcha är ju extra roligt! Jag säljer även herrhattar/kepsar - dessa köper jag in, och här får naturligtvis kunden också hjälp med färg och form när de köper, vilket uppskattas!

Vad är mest utmanande?
– Mest utmanande är att vara ensam som företagare, att få igång försäljningen på den nivå jag tänkt, jag skulle rekommendera att man beroende på yrkesval även har en fast inkomst från annat håll för att kunna klara den första tiden och för att kunna utveckla sitt företag. Den affärsplan jag gjort är mycket viktig!

Vem passar yrket för?
– Yrket passar för den som gillar färg, form, att sy och att träffa människor!

Vad har du för tips till den som funderar på att gå samma utbildning?
– Ha gärna fler ben att stå på då, speciellt i början då det kan vara svårt att få tillräcklig omsättning. Utbildningen hos Hantverkslärling är helt suverän!

Månadens yrke: Hattmodist
Helenes hattaffär

Arkiv: Hitta ditt yrke


Annonser