YH-utbildning

Lönespecialist

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-17
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-17
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Lönespecialist

Vill du arbeta med ekonomi- och personalfrågor? Vill du ha ett omväxlande yrke med ständig utveckling och nya utmaningar? Då är lönespecialist yrket för dig! Behovet av rätt kompetens ökar och många företag har idag svårt att rekrytera. Som lönespecialist hanterar du komplexa lönesystem, arbetar kundorienterat, har bra kommunikationsförmåga och är insatt i personalfrågor inom lön. Lönespecialist - ett framtidsyrke!

Vad arbetar du med?

Lönespecialisten måste följa med i den snabba utvecklingen av olika lönesystem. Idag innebär det en mycket mer rådgivande roll mot ledare och personalavdelning. Samtidigt ställs det ökande krav på lönespecialistens generella kunskaper. Du måste ha insikt och kunskaper om ekonomi och personalfrågor, samt veta hur dessa samverkar med lönefunktionerna.

Utbildningen ger dig kunskap i att utföra beräkningar av löner, med både tillägg och avdrag. Du lär dig förstå hela löneprocessen, samt lagar och regler som berör lön. Efter utbildningen kan du beräkna, redovisa och betala skatter. Samtidigt har du förståelse för bokföring och redovisning. Kommunikation är en viktig del och du utbildas i att kommunicera i både tal och skrift, anpassat efter vem som är mottagaren.

Som lönespecialist är det viktigt att ha kunskap om arbetsrätt, dvs de lagar, regler och kollektivavtal som finns och hur de påverkar varandra. Självständigt genomför du kartläggning och analys av lönerutiner med hjälp av nyckeltal och med hög servicekänsla bidrar du till att utveckla den rådgivande delen av yrkesrollen. Utbildningens teoretiska del uppfyller kraven för auktorisation.

Efter examen arbetar du som lönespecialist, löneassistent eller lönekonsult. Jobben finns inom alla branscher, både små och stora företag, privata och offentliga arbetsgivare samt bemanningsföretag. Utbildningen uppfyller de teoretiska kraven inför en auktorisation i SRF. För att erhålla auktorisation och uppnå titeln Auktoriserad Lönespecialist behövs tre års praktisk erfarenhet. 

Redan idag finns en stor efterfrågan på lönespecialister hos arbetslivet. Denna efterfrågan kommer att öka framöver när många som idag är verksamma går i pension. Lönefunktionen är en allt viktigare del i företagens samlade personalfunktion.

Att plugga på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort. Läs mer om LIA på vår hemsida.

För mer information om Lönespecialist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

  • Distans med träffar
  • Jönköping
  • Sista ansökan: 2024-04-17

Utbildningens innehåll

  • Affärsengelska med inriktning på löneområdet, 10 YH-p
  • Arbetsrätt, 30 YH-p
  • Bokföring & redovisning grund, 30 YH-p
  • Examensarbete, 10 YH-p
  • Kommunikation & introduktion i yrkesrollen, 25 YH-p
  • LIA 1, 40 YH-p
  • LIA 2, 60 YH-p
  • Löneadministration grund, 30 YH-p
  • Löneadministration påbyggnad, 30 YH-p
  • Löneadministration fördjupning, 30 YH-p
  • Lönearbetets innehåll & processer, 30 YH-p
  • Lönesystem & systemkunskap, 30 YH-p
  • Pensioner & försäkringar, 15 YH-p
  • Personalekonomi, 30 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Matematik 2
    • Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3

Urval

Om antalet behöriga sökandeöverstigerantalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad lönespecialist.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Lönespecialist

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 1

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
1/5
Elev
23 sep 2022
Välj en annan skola

Dålig struktur och planering. Löften som inte hålls och svårt att få hjälp. Så ser skoltiden ut på TUC. Du kommer inte heller få hjälp med LIA plats. Skulle inte rekommendera ...

TUC Yrkeshögskola
26 sep 2022
Tråkigt att höra att du inte är nöjd med utbildningen. Om du inte redan har gjort det s...
Visa mer
1/5
Ledsen
02 jun 2022
Besviken

Jag är så besviken på så mycket med den här skolan. Jag är besviken på lärarna, innehållet och upplägget. Jag får ingen hjälp med min funktionshinder, utbildningsledaren jämför ...

TUC Yrkeshögskola
03 jun 2022
Tråkigt att höra att du inte är nöjd med utbildningen och att du känner att du inte får...
Visa mer
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights