Dagens utbildningar för morgondagens jobb

Drömmen om att jobba med ljud- och musikproduktion har fört samman 12 personer från olika delar av Sverige för att gå utbildningen Ljud&Musikproducent i Varberg. Vi träffar tre av dem på Recordia Studios där utbildningen är förlagd. Cecilia, Emil och Andreas sitter i Studio 1 och berättar om varför de vill bli ljudproducenter och om varför de valt just denna utbildning.

Ljud & Bildskolan

”Intresse för ljudproduktion började när jag gick medieprogrammet och där fick prova på att spela in i studio”, berättar Cecilia Johansson, 20 år, från Ale.

”Jag blev rekommenderad av flera personer att söka till Ljud&Bildskolans utbildning. Jag bokade in mig på ett studiebesök och bestämde mig att det var detta jag ville”.



Emil Norlin, 21, tog studenten från El- och energiprogrammet 2007 och har därefter jobbat som elektriker. På fritiden extraknäcker han som DJ.

”Jag blev erbjuden en plats på utbildningen och tvekade inte en sekund. Jag hade tittat på flera utbildningar men det var denna jag fastnade för”.

”Jag har jobbat som roddare, skött ljus och burit högtalare”, säger Andreas Åwall, 22, från Göteborg.

”Jag har också varit i studio med mitt band, och jag vill verkligen lära mig allt om detta. Jobbet som ljudtekniker verkar otroligt roligt.”

Eleverna har gått ca en månad på utbildningen när vi träffar dom.

”Det var lätt att komma in i gruppen, alla som är här vet vad de vill och samarbetar bra. Det är en väldigt kamratlig stämning”, säger Emil.

”Tack vare att det är en ganska liten grupp får alla mycket praktisk tid vid kontrollborden. Ett teoripass kan genast omsättas till praktik, vilket gör utbildningen spännande. Personalen är mycket kompetent”.

I framtiden vill de jobba med lite olika inriktningar. Cecilia är mest intresserad av att jobba med PA, liveljud, medan Andreas ser sig själv i inspelningsstudio.

”Känslan av att ha gjort ett bra jobb blir som ett rus”, säger han.

Emil har ännu inte bestämt sig, han kan tänka sig att jobba med lite av varje inom området.

”Att jobba med radio och film verkar också intressant, men så långt har vi inte kommit i utbildningen än”, säger han.

Andreas och Emil pendlar till Varberg.

”Tågförbindelsen fungerar alldeles utmärkt till Varberg, som ligger utmed Västkustbanan”, säger Andreas.

Cecilia som hade lite längre väg hittade en lägenhet i centrala Varberg och valde att flytta ner.

”Det är en mysig stad precis vid havet”, säger hon.

Där lämnar vi Recordia Studios och önskar de tre och deras studiekamrater lycka till.