”Branschen skriker efter folk”

Camilla Gustafsson, 35 år från Alingsås, läser YH-utbildningen Miljö och VA-teknik på Västerbergslagens Utbildningscentrum (VBU). Utbildningen är på distans med cirka fem intensivveckor per termin i Ludvika. Efter examen är jobbchanserna mycket goda.
– Det finns nästan inga gränser för vad man kan arbeta med efter utbildningen. Det är så många som går i pension inom de närmsta fem åren att hela branschen kommer att skrika efter folk, berättar Camilla.

VBU Västerbergslagens Utbildningscentrum

Varför valde du att läsa Miljö och VA-teknik på VBU?

– Två dagar efter studenten började jag arbeta inom restaurangbranschen och detta fortsatte jag att arbeta med i 13 år till dess att jag blev uppsagd. Direkt så insåg jag att jag måste byta yrkesinriktning, ”växa upp”, sluta jobba kvällar och helger och utbilda mig vidare inom en hållbar bransch.

– Jag tittade på olika prognoser om vilka yrkesinriktningar som hade en bra framtidsutsikt och hittade tre som stod ut, det var IT, vård och vatten. Eftersom att jag inte är intresserad av IT på det sättet eller vill satsa inom vården började jag läsa mera om vilka olika sorts ”vattenjobb” det fanns. Ju mera jag läste om det ju mera fångades mitt intresse. Vatten och avlopp kommer alltid att finnas, samt många pensionsavgångar kommer att ske inom de närmaste åren enligt information på olika branschsidor. Så jag började leta upp en utbildning som kunde passa mig då jag ville studera på distans och Västerbergslagens Utbildningscentrum erbjöd just detta. Programmet är en yrkeshögskoleutbildning under två år med cirka 5 intensivveckor per termin då man är på plats i Ludvika. Perfekt för mig som ensamstående mamma.

Camilla läser Miljö- och VA-teknik på VBUBerätta lite kort om din utbildning. Vad läste ni och hur arbetade ni?

– Utbildningen heter Miljö-och VA-teknik och målet är att man ska bli Drifttekniker/VA-tekniker efter examen. Vi läste många olika ämnen för att förstå hela vattnets kretslopp. Allt ifrån geologi, kemi, vatten- och avloppsteknik till styr- och reglerteknik och miljölagstiftning.

– Intensivveckorna innehöll många olika föreläsare och studiebesök, vilket var mycket givande. Annars arbetade vi mycket hemifrån både på egen hand och i grupper via en skolportal.

– Under andra terminen hade vi en 10 veckors LIA (Lärande I Arbetet) vilket var en praktik där de flesta av oss var på en vattenreningsanläggning. Och under den sista terminen hade vi en LIA på 17 veckor parallellt med skrivandet av vårt examensarbete.

Hur var lärarna och klassen?

– När vi var uppe i Ludvika hade vi oftast lärare och föreläsare som var specialiserade på just det ämnet vi läst. Eftersom att de har sina expertområden ställde vi mycket frågor som man kanske inte annars hade kunnat få svar på. Detta var mycket positivt för hela gruppen. Och i vår klass var det förvånandevis nog nästan bara tjejer, vilket även branschfolk såg glatt överraskande på. Sammanhållingen var helt fantastik i klassen och vi skaffade alla nya vänner för livet. Vi hade ett enormt stöd och backup från skolan under hela utbildningen.

Fick du flytta till en ny stad när du började utbildningen?

– Utbildningen är på distans men under intensivveckorna har turisförmedlingen i Ludvika olika alternativ på boende man kan hyra. Vi bodde fyra tjejer i en trerums lägenhet, vilket var optimalt. Både för vänskapen och ekonomin.

Vilka karriärmöjligheter finns efter examen?

– Det finns nästan inga gränser för vad man kan arbeta med efter utbildningen är slut. Beroende på om man vill specialisera sig inom något VA-område så kan vidareutbildning behövas. Men det är så många som går i pension inom de närmsta fem åren att hela branschen, både den privata marknaden och den offentliga, kommer att skrika efter folk. Man har redan till viss del börjat jaga folk med ljus och lyckta.

Vilket är ditt drömjobb?

– Mitt personliga mål är att få arbeta med olika projekt och jag har en projektanställning där jag kommer att jobba med uppströmsarbete.

Tror du att du kommer att plugga mer framöver? I så fall vad och varför?

– Vissa kurser eller internutbildningar kommer det garanterat att bli. Men det är för min egen skull, för att jag hela tiden vill utvecklas och vidareutbilda mig. Chansen finns ju också att jag vill specialisera mig på något senare.

Vad var det roligaste under utbildningen?

– Ojoj det vet jag inte om jag hade något direkt. Det fanns så många. Jag såg alltid framemot att åka på våra intensivveckor för sammanhållningen var helt fantastisk i klassen. Alltid goa skratt och intressanta diskussioner.

Varför skulle du rekommendera utbildningen till andra?

– Jag skulle rekommendera alla som har ett intresse för att utvecklas inom vatten- och avloppsbranschen med alla dess sidospår att söka. Jag fick lära mig på VA-mässan i Göteborg att ”Bajs is the shit” och det kan jag verkligen hålla med om. Ångrar mig inte en sekund att jag gjorde detta valet.

Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?

– Var inte rädd för att fråga och var nyfiken. Ta plats, för det är dig och din framtid det gäller. Intressera dig för branschen i helhet, läs olika rapporter och titta på program. Ju mera kunskap du har desto mer kommer du att kunna ta in lektionerna.




Läs mer om Miljö och VA-teknik

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: VBU Västerbergslagens Utbildningsförbund

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.